Za uspješnu realizaciju projekata potrebna je odlična suradnja Županije, općina i gradova

Plan razvoja Osječko – baranjske županije za razdoblje do 2027. godine, Program poticanja poduzetništva Osječko – baranjske županije za 2022. godinu, Izvješće Župana Osječko – baranjske županije o radu u razdoblju od 21. svibnja do 31. prosinca 2021. godine te Informacija o stanju sigurnosti na području Osječko – baranjske županije bile su središnje točke 8. sjednice Županijske skupštine koja je održana danas (10. ožujka 2022. godine) u Velikoj vijećnici Skupštine Županije u Osijeku.

“Kroz Program poticanja poduzetništva za 2022. godinu proširujemo mogućnosti i broj korisnika te povećamo kreditni potencijal, ali i opseg onoga što sufinanciramo, za što ćemo izdvajati 7,5 milijuna kuna na godišnjoj razini. U Planu razvoja Osječko-baranjske županije za razdoblje do 2027. godine obuhvaćeno je 39 strateških projekata s područja naše županije koji će se realizirati u tom razdoblju vrijednih 16 milijardi kuna. Veliki dio toga je već u realizaciji, a dio će uskoro započeti. Podsjetit ću na najvažnije, a to su izgradnja novog Kliničkog bolničkog centra Osijek, OHBP-a, Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, I. gimnazije, Gospodarskog centra, Srednje škole Donji Miholjac, pa sve do sustava za navodnjavanje.” – rekao je župan Ivan Anušić.

U Programu razvoja poduzetništva definirano je 11 programskih aktivnosti

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić Milardović kazala je kako je malo i srednje poduzetništvo pokretač cjelokupnog gospodarskog rasta i razvoja te da Osječko – baranjska županija svake godine donosi taj planski dokument.

“U Programu razvoja poduzetništva definirano je 11 programskih aktivnosti među kojima su kreditiranje, informiranje, edukacija, savjetovanje, mentoriranje, poticanje poduzetničkih zona, inovatorstva, ali i sve aktivnosti koje su potrebne kako bi poduzetništvo na području županije doživjelo dodatnu ekspanziju. Unutar tih aktivnosti provodi se 30-ak različitih projekata poticanja poduzetništva, a za ove aktivnosti ukupno je osigurano 7,5 milijuna kuna.

Osim Županije, u provedbu aktivnosti uključene su i jedinice lokalne samouprave i institucije poduzetničke podrške, prije svega poduzetnički inkubatori, komore, udruge malih poduzetnika, a i sami poslovni subjekti. Ono na čemu posebno radimo, a s čim smo započeli prošle godine su različiti programi poticanja zapošljavanja, odnosno programi prekvalifikacija kojima nastojimo odgovoriti na specifične zahtjeve tržišta rada. Vrlo su nam važni i programi kreditiranja, a Osječko – baranjska županija bila je prva institucija u Hrvatskoj koja je uspjela ponuditi poduzetnicima beskamatne kredite.” – istaknula je pročelnica.

Ključna je suradnja na lokalnoj razini

Vijećnici su danas prihvatili i Izvješće Župana Osječko – baranjske županije o radu u razdoblju od 21. svibnja do 31. prosinca 2021. godine, u komu se između ostalog ističe i kvalitetna suradnja Županije i jedinica lokalne samouprave.

“Za ostvarivanje uspješnih rezultata potrebna je odlična i protočna suradnja, bez političkih konotacija. Naime, pitanja prostorno – planske dokumentacije su u rukama jedinica lokalne samouprave, slično kao i imovinsko – pravni odnosi, a to su stvari koje su potrebne u realizaciji projekata. Zato neprestano naglašavam da je u svemu ključna suradnja na lokalnoj razini, između načelnika i gradonačelnika i Županije, jer ćemo na taj način, sa smanjenim rashodima napraviti puno više.

Jedan od primjera takve suradnje je i osiguravanje besplatnog obroka za sve osnovnoškolce, ali i sufinanciranje kamate stambenih kredita zbog čega su, krajnjim korisnicima omogućeni gotovo beskamatni krediti. Izgradnju prijeko potrebne Srednje škole u Donjem Miholjcu realiziramo zajedno s Gradom i Vladom RH, odnosno resornim ministarstvom. Isto tako u Osijeku realiziramo izgradnju Gospodarskog centra i projekt revitalizacije OLT-a. Cilj nam je sustavno i planski razvijati Osječko-baranjsku županiju u svim područjima za koja smo nadležni. Svi projekti koje razvijamo i koji su u fazi realizacije su osmišljeni tako da generiraju daljnji razvoj i gospodarske aktivnosti.” – zaključio je župan Ivan Anušić.

Pitanja i prijedlozi vijećnika

Po točkom „Pitanja i prijedlozi vijećnika“ za govornicu je izašlo sedam vijećnika, a na njihova pitanja i inicijative odgovorio je župan Ivan Anušić.

Vijećnik Zlatko Ahić kazao je kako je dobio potporu župana za njegovu inicijativu o imenovanju novih ulica i tragova imenima djece stradale u Domovinskom ratu, što je potvrdio župan te predložio da se imenuje poseban odbor za provođenje inicijative.

Vijećnica Sanja Bježančević govorila je o nedostatnim kapacitetima domova za starije i nemoćne i problemima u palijativnoj skrbi te upitala što na tom planu poduzima Županija. Župan je obrazložio ukupno stanje, kao i razlike u djelovanju privatnih i domova u nadležnosti županije, a naglasio je kao očekuje da jedan od 10 domova koji se planiraju graditi u RH bude upravo na području naše županije. Palijativna skrb nije u nadležnosti regionalne samouprave, no OBŽ i na tom planu čini što je u njenoj moći.

Na pitanje vijećniku Borisa Piližote o utjecaju pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini na gospodarsko i ukupno stanje u OBŽ te što Županija poduzima na zaštiti standarda građana, župan Anušić je rekao kako navedena događanja generiraju velike štete, no uz mjere koje poduzima Vlada RH i Osječko-baranjska županija ima niz vlastitih programa i aktivnosti. Podsjetio je kako je poslovanje županijskog gospodarstva 2020. godine bilo najuspješnije, a unatoč nepovoljnom okuženju na toj razini je ostalo i prošle godine. Najavio je kako će se za iduću sjednicu Županijske skupštine pripremiti tematska rasprava o stanju gospodarstva i mjerama u OBŽ.

Vijećnik Marko Bogatić je predložio da Županija pripremi program sufinanciranja smještaja starijih i nemoćnih osoba u privatne domove. Smatra da bi se izdvajanjem iz županijskog proračuna pola do jednog milijuna kuna moglo pomoći domski smještaj za 50 do 100 starijih osoba. Župan upozorava na zakonske nadležnosti u toj djelatnosti, ističe nastavak najbolje moguće skrbi u ustanovama za koje je županija odgovorna, ali i da će stručne službe razmotriti sve opcije kojima se može pomoći građanima.

Uz konstataciju da Županija već provodi konkretan program prihvata izbjeglica iz Ukrajine, vijećnik Anto Đapić je upitao što se očekuje u narednom razdoblju, a potom je župan Anušić predstavio Akcijski plan pomoći osobama u izbjeglištvu s područja pogođenim ratom „Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“. Kazao je da se trenutno 154 osobe iz Ukrajine nalazi na području Županije, a Osječko – baranjska županija u suradnji s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu, kao i ostalim nadležnim institucijama provodi kompletan program; od njihovog prihvata i smještaja do osiguranja zdravstvene skrbi, psihosocijalne potpore, uključivanja djece u škole, kao i zapošljavanja i drugih oblika pomoći i integracije.

Na pitanje o radu poštanskih ureda koje je ponovno postavio vijećnik Goran Đanić, župan Ivan Anušić je odgovorio kako su obavljeni razgovori s predstavnicima Hrvatske pošte koji smatraju da je za rad pojedinih poštanskih ureda potrebno sufinanciranje iz jedinica lokalne samouprave.

Na kraju, župan je na pitanje vijećnika Ivice Mandića rekao da se u razgovorima s predstavnicima Centra za socijalni rad pokušava riješiti pitanje proširenje Doma za starije i nemoćne osobe u Đakovu. Naime, unatoč dogovorima Centar još uvijek nije oslobodio prostorije koje su namijenjene za domski smještaj, za što će dobiti rok do 1. lipnja ove godine.

Pročitajte još