Uspješno održana gljivarijada u Seoni

Uspješno održana gljivarijada u Seoni


Velik broj posjetitelja, zanimljiv gastro doživljaj, niz zabavno – sportskih sadržaja i odlična organizacija, obilježili su Gljivarijadu u Seoni, koju su organizirali Udruga žena Seona i Gljivarsko društvo Našice 2005. iz Našica. Sunčan dan bio je stvoren za gljivarsko druženje.

Manifestacija je počela branjem gljiva u šumama oko Seone te Gornje i Donje Motičine. Gljivari su pronašli lijepe primjerke gljiva, koje su stručno determinirane, a potom i izložene ispred mjesnog doma u Seoni, gdje se održavala Gljivarijada. Ovčarska pečurka, žuta uleknjača, hrastova plosnatica, blijeda lisičica, bodljikavi igličar, crni buzdovan, okrunjena vitičarka, zelena pupavka, crvena muhara, zavodnica…samo su neke od ubranih vrsta gljiva koje su bile izložene.

Za vrijeme izložbe gljiva, bilo je organizirano i ekipno natjecanje u kuhanju gljivarskog gulaša, a koji se nakon podjele priznanja dijelio mnogobrojnim posjetiteljima. Uz gljivarski kotlić, u ponudi su bili i popečki od gljiva koje su pripremali Gordana Cvijetović i Mario Verlić.

U konkurenciji deset ekipa, najbolji gljivarski gulaš pripremila je Udruga umirovljenika MUP-a Našice u sastavu Ivan Dumenčić, Mato Brkić, Ivan Ilić i Slobodan Vlaisavljević. Drugo mjesto je osvojila Udruge starih športova Slavonac Našice, a treće Čikini iz Našica. Šef pobjedničke kuharske ekipe Ivica Dumenčić nije želio otkriti recept, ali je zato zadovoljno naglasio da im je ovo prvo sudjelovanje na nekom gastro natjecanju. ‘’Svi mi kuhamo u kotliću, ali do sada, kao ekipa nismo nigdje kuhali. Ovo nam je prvo gastro natjecanje i evo, odmah smo pobijedili.’’ – rekao je Dumenčić.

Najuspješnijim ekipama su podijeljena priznanja koja su uručili načelnik Općine Donja Motičina, Željko Kovačević i predsjednica Udruge žena Seona, Jasna Đurinski. ‘’Trudimo se biti dobri domaćini. Hvala Gljivarskom društvu iz Našica na ukazanom povjerenju da zajedno u Seoni orgniziramo Gljivarijadu’’ – rekla je predsjednica Đurinski i napomenula da zbog masovne posjećenosti manifestaciju će sljedeće godine morati preseliti na drugu lokaciju.

Novom općinskom manifestacijom zadovoljan je načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević. ‘’Hvala što se došli u tako velikom broju i za mene je to veliko iznenađenje. Drago mi je da se ovakva manifestacija organizirala u Seoni i nadam se da će postati tradicija, a sljedeće godine i veća.’’ – rekao je Kovačević.

U sklopu Gljivarijade je održano i ekipno natjecanje u malom nogometu te slobodna bacanja u košarci. Gljivarijada je održana pod pokroviteljstvom i uz materijalnu potporu Općine Donja Motičina i tvrtke CGM Kamen d.o.o., a organizaciju su pomogli i sponzori.

Stric pivo