Održana konstituirajuća sjednica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske

Održana je konstituirajuća sjednica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske na kojoj je konstituiran Savjet za mlade, izabran njegov predsjednik te usvojen Poslovnik o radu Savjeta.

Tajnim glasovanjem s 21 od 26 glasova prisutnih članova Savjeta za mlade za predsjednika je izabran Josip Jagodar iz udruge Limes. Drugi kandidat bio je Leo Staković iz udruge Mreža mladih Hrvatske.

Predsjednika Savjeta biraju svi članovi Savjeta iz redova predstavnika udruga mladih i za mlade uz uvjet starosti predsjednika do 30 godina.

Po prvi puta član Savjeta je i predstavnik Ureda predsjednika Vlade

Sjednicu Savjeta prije izbora predsjednika vodila je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, ujedno zamjenica predsjednika Savjeta, koja je izrazila vjerovanje da će novi saziv Savjeta biti produktivan te da će dobra suradnja rezultirati kvalitetnim politikama i rješenjima za mlade.

Novoizabrani je predsjednik Jagodar istaknuo kako vjeruje da će rad novog savjetodavnog tijela Vlade RH biti uspješan.

U uvodnom dijelu sjednice kratkim su se obraćanjem predstavili svi prisutni članovi Savjeta

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 11. ožujka 2021. godine donijela Odluku o osnivanju Savjeta za mlade kao savjetodavnog tijela. Tom je Odlukom povećan broj njegovih članova iz redova udruga mladih i za mlade kako bi im se omogućio značajniji doprinos u radu Savjeta.

Članovi Savjeta za mlade, čiji je broj povećan s 30 na 33, su, osim predstavnika udruga i organizacija mladih, i predstavnici tijela državne uprave i ureda Vlade, Udruge gradova, Hrvatske zajednice općina i Hrvatske zajednice županija, predstavnici znanstvenih i obrazovnih ustanova te predstavnik Hrvatskog studentskog zbora i predstavnik Nacionalnog vijeća učenika. Po prvi puta član Savjeta je i predstavnik Ureda predsjednika Vlade.

Pročitajte još