Ultramaratonom u čast 132. brigade HV Našice – Orahovica – Valpovo: „Zajedno u ratu, zajedno u miru“

U sklopu obilježavanje 30. obljetnice osnivanja 132. brigade HV Našice – Orahovica – Valpovo, Siniša Kanis, dopredsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Virovitičko – podravske županije i našički trkač rekreativac, istrčao je dionicu dugu 60 km, od Valpova preko Našica do Orahovice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME“Zajedno u ratu, zajedno u miru”

Siniša Kanis, dragovoljac i pripadnik 132. brigade, svojim je memorijalnim ultra maratonom hio na simboličan način povezati tri grada s čijih su područja bili pripadnici legendarne 132. brigade HV. Siniša je u brigadu ušao sa 18 godina, a kasnije se pridružio i 81. Gardijskoj bojnoj Virovitica – izvidničko diverzantska satnija te potom 2. Gardijskoj brigadi Gromovi. Invalid je Domovinskog rata i sudionik svih oslobodilačkih akcija HV-a.

“Kod ustrojavanja tijekom rata u sastav 132. brigade prelazi jedna bojna iz 107. brigade HV Valpovo, koja je u svom sastavu imala branitelje iz našičkog kraja, te ista postaje 1. bojna 132., 2. bojnu 132. brigade čine branitelji iz Orahovice, a brigadu čine i kasnije formirane 3. i 4. bojna. Kroz brigadu je prošlo oko 5000 branitelja, poginulo ih je 59, a više od 200 je ranjeno.” – ispričao je Kanis.

Startao u Valpovu, završio u Orahovici

Na startu u Valpovu kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima 107. brigade u ulici kralja Petra Krešimira IV, ultra maratonca su ispratili u ime Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja Valpovo – Belišće Krunčica Rupić, u ime UDVDR Valpovo Vlado Benko, u ime HVIDRA Valpovo Milan Velcer, u Našicama su ga dočekali i pozdravili ratni zapovjednik satnije, bojnik Ivica Pelin, satnik Zlatko Buha, ratni veterani i suborci, u ime Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja Našice Snježana Marod, u ime HVIDRA Našice Miroslav Ranogajec, obitelj, prijatelji i trkači rekreativci grada Našica, a na cilju u Orahovici predstavnici grada, gradonačelnik Saša Rister, predstavnici gradskog vijeća, u ime UDVDR Duga Međa general Mirko Horvatin, predsjednik UHDDR 2. bojne 132. brigade HV, Jozo Šramek, u ime HVIDRA Orahovica Stjepan Varaždinac te u ime UHBLPTSP VPŽ Miroslav Milovuković-Minkila kao i prijatelji iz Orahovice i Našica.

„Htio sam nakon 30 godina simbolično povezati ova tri grada trčeći kroz naselja iz kojih su bili branitelji koji su činili 132. brigadu, neki nažalost više nisu među nama, no sjećanja na njih žive među njihovim suborcima i njihovim najmilijima, zajedno smo bili u ratu, zajedno budimo u miru.” – rekao je Siniša Kanis na kraju ovog jedinstvenog poduhvata.

Logistička potpora, Kanisu je, tijekom utrke Valpovo – Našice – Orahovica bio ratni veteran i suborac Hrvoje Korpak, a pratnja cijelom rutom bio je našički trkač rekreativac, ratni veteran, satnik Željko Kanđera.

Ustupljene fotografije

Pročitajte još

Učitavanje...