Ulaganjima u sportsku infrastrukturu i druge projekte OBŽ već potvrđuje titulu Europske regije sporta

„Osječko – baranjska županija – Europska regija sporta 2024.“ bila je središnja tema jučer (13. ožujka 2023. godine) održanog radnog sastanka župana Ivana Anušića i ministrice turizma i sporta dr. sc. Nikoline Brnjac. Na sastanku su također sudjelovali zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, saborski zastupnici Goran Ivanović, Marin Mandarić, Stipan Šašlin i Hrvoje Šimić, državni tajnici Tomislav Družak i Josip Pavić, zamjenici župana Mato Lukić i Josip Miletić te drugi suradnici župana i ministrice. Uz središnju temu, razgovaralo se i o drugim aktualnostima, osobito o potporama i projektima u sektorima turizma i sporta.

Ministrica turizma i sporta dr. sc. Nikolina Brnjac čestitala je Osječko – baranjskoj županiji na ostvarivanju titule Europske regije sporta 2024., što smatra izuzetno značajnim za cijelu Županiju. Od programa i projekata koji su joj prezentirani na današnjem sastanku, ministrica je posebno istaknula projekt sportskog inkubatora.

Ministarstvo turizma i sporta stoji uz OBŽ kroz ulaganja u sportsku infrastrukturu i druge projekte

„Sportski inkubator je odlična ideja i vrlo vrijedan projekt koji će također biti određen u smjeru cijelog projekta Europske regije sporta, a namijenjen je za djecu i mlade te kako ih što više privući i usmjeriti u za njih najbolji sport. Ministarstvo turizma i sporta svakako stoji uz Osječko – baranjsku županiju kroz ulaganja u sportsku infrastrukturu i druge projekte. Cilj Vlade RH je upravo ulaganje u takvu infrastrukturu kako bi bila svima dostupna, prvenstveno mladima i djeci, a danas je raspisan javni poziv za sportsku infrastrukturu u iznosu od 4 milijuna eura. Razgovarali smo i o sredstvima iz NPOO-a gdje je osigurano oko 40 milijuna eura za aktivni turizam.” – rekla je ministrica dr. sc. Nikolina Brnjac i dodala da je naglasak sastanka bio upravo na buduća ulaganja na području Osječko – baranjske županije.

Na pitanje o planovima Ministarstva za razvoj kontinentalnog turizama, u komu Osječko – baranjska županija bilježi zapažene rezultate, ministrica Brnjac je kazala da je usvojena Strategija razvoja održivog turizma 2030. čiji je prvi cilj razvijanje cjelogodišnjeg i ravnomjerno razvijenog regionalnog turizma. „Provođenje je već počelo kroz pozive iz NPOO-a gdje je najveći dio sredstava također upućen kroz usmjeravanje i razvoj javne turističke infrastrukture, nove proizvode, podizanje smještajnog kapaciteta i kvalitete, razvoj zdravstvenog i sportskog turizma. I o tomu smo danas razgovarali jer upravo Osječko – baranjska županija, kao i cijela Slavonija i Baranja, ima ogroman potencijal. Po broju prijava koje su se pojavile na ovom pozivu možemo vidjeti da su projekti odlični i ima ih puno te se nadamo njihovoj odličnoj realizaciji. Riječ je o 289 milijuna eura, a s ostalim sredstvima Vlada je za cijelo ovo razdoblje osigurala ukupno 1,27 milijardi eura.” – izjavila je ministrica.

Osječko – baranjska županija je do sada izgradila 5 sportskih dvorana, a dvije su u izgradnji

„Današnji sastanak protekao je prije svega u razgovoru o dodijeljenoj tituli Europske regije sporta 2024. Osječko – baranjskoj županiji te nastavku suradnje s Ministarstvom turizma i sporta, koja je do sada uvijek bila odlična. Naša se Županija uvijek javljala na natječaje upravo iz ovog ministarstva te na taj način realizirala niz vrijednih projekata, a to nam je želja i u budućnosti. Ulaganje u sportsku infrastrukturu, posebno s pogledom na ono što nas čeka sljedeće godine nam je izuzetno važno, a u tome će nam trebati pomoć Ministarstva i Vlade RH. Također, upoznao sam ministricu s projektom sportskog inkubatora, koji će ići u realizaciju kako je i zamišljen, a potporu smo dobili i od Ministarstva. Zahvaljujem se ministrici na dolasku i nadam se da se vidimo na idućem sastanku kojim ćemo započeti obilježavanje Europske regije sporta 2024. godine.” – rekao je župan Ivan Anušić.

O narednim aktivnostima u projektu Europske regije sporta župan Anušić je rekao su u tijeku pripreme i aktivnosti koje su predstavljene Europskoj komisiji prilikom nominacije. „Tu se prije svega radi o sportskoj infrastrukturi koja obuhvaća ulaganja u dvorane, terene i različita borilišta, ali i potpori sportskim udrugama i klubovima na jedan drugačiji i bolji način te uključivanje međunarodno poznatih sportaša s područja naše županije.” – rekao je župan.

„S Gradom Osijekom razgovarali smo o izgradnji nastavno – sportske dvorane u Osijeku, prije svega o zemljištu kojeg mi nemamo. Grad Osijek je tu iskazao spremnost na partnerski ulazak u projektnu realizaciju, kao i više puta do sada, sa željom da se riješi problem nastave tjelesne i zdravstvene kulture srednjih škola u Tvrđi, a podsjećam da je Osječko – baranjska županija do sada izgradila 5 sportskih dvorana, dok su dvije u izgradnji.” – dodao je.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin čestitao je Osječko – baranjskoj županiji na, kako je rekao, velikom postignuću što će u 2024. godini biti Europska regija sporta.

„Osječko – baranjska županija i Grad Osijek djeluju kao jedno, zajedno smo u ovom projektu te dajemo punu podršku Županiji u svemu što je bilo potrebno u prijavi kao i u provedbi ovog vrijednog projekta. Grad Osijek je u 2023. godini u proračunu osigurao ukupno 10,5 milijuna eura za ulaganja u sport. Grad je prošle godine prvi put u svojoj povijesti dobio olimpijski bazen punih natjecateljskih dimenzija te planiramo daljnju rekonstrukciju i drugu fazu Sportsko – rekreacijskog centra Copacabana. Ukupna vrijednost projekta je 6,6 milijuna eura, a prijavili smo ga na NPOO.” – poručio je Vulin.

Pročitajte još