Vukojevci – 17. seminar folklora panonske zone

 

vukojevci27_8_1a
U sklopu 17. seminara folklora Panonske zone koji organizira Kulturni centar “Gatalinka” iz Vinkovaca jučer u Vukojevcima je održana terenska nastava. Polaznici seminara koji su inače plesači i voditelji hrvatskih kulturno umjetničkih društava, ali i društava u Austriji, Mađarskoj, Bosni i Vojvodini, 7 dana uče plesove sjevernog djela panonske zone kojem pripada i našički kraj. Predavači i profesori ovog seminara su vrsni poznavatelji, stručnjaci, etnolozi, etnomuzikolozi i glazbenici koji svoje znanje prenose mladim voditeljima i plesačima. Seminar je podijeljen na 5 kolegija, a to su ples, dječje igre, tambure, tambure samice i tradicijska puhačka glazbala. Želja seminara je polaznicima pokazati kako tradicijska kultura danas živi na terenu i upoznati polaznike kako raditi na terenu, što ovaj seminar čini jedinstvenim. Ovogodišnja terenska nastava pripala je selu Vukojevci s predavačem Miroslavom Šarić koji je na tom seminaru predavač za cijelo Našičko područje. Dolaskom polaznika i ostalih predavača Seminara u selo prvo su bili upoznati sa povijesti sela i njegovim karakteristikama, a zatim su krenuli u obilazak sela.
{gallery}Slike_tekstovi/2012/8mjesec/27/v1{/gallery}
Tkalja Anica Matajčević koja je i najstarija tkalja u selu, pokazala je tkanje na tkalačkom stanu gdje su i sami polaznici mogli probati tkati uz pjesmu bake Anice i bake Bare Koprivnjak. Prikazani su i običaji poklada koji su jedinstveni na području Slavonije, jer Vukojevački starcevi su jedini zvončari u Slavoniji. Uz starceve naučili su kako se izrađuje pokladna maska “rgača” koju je izrađivao Mario Antolović, a članice HKD-a “Vukojevci” izrađivale su ružice za masku i vezle maramice koje starcevi nose na svojim opravama. Dragica Mitka šamijala je snaše, tako su seminarci mogli vidjeti kako su udane žene i snaše imale oglavlje. Šamijanje je bilo veselije uz pjevanje starijih žena iz sela. Konjske zaprege i konjanici Konjogojske udruge Dorat Vukojevci odvezli su seminarce kod Anice Blagojević još jedne vrsne tkalje u selu koja je prikazala pripreme za rad na tkalačkom stanu i samo tkanje te ih upoznala sa svojim radom. Nažalost vremenske neprilike prekinule su nastavu na otvorenom te su u vatrogasnom domu djeca iz sela pokazala i naučila polaznike dječje igre sela, a nastavilo se uz tamburaše i učenjem plesova koji su se plesali u Vukojevcima. Predavač Miroslav Šarić terensku nastavu završio je teorijskim predavanjem o tradicijskom odijevanju te pučkim vjerovanjima sela i našičkog kraja.
Organizatori i domaćini bili su članovi KU “Dorat” Vukojevci, HKD “Vukojevci”, Mjesni odbor Vukojevci te ostali mještani sela, a sve pod pokroviteljstvom Grada Našica.
vukojevci27_8_2a

 

Pročitajte još