Prošla još jedna martinjska zabava: Zagorci napravili feštu za pamćenje

zabava1
zabava1

Našice – U hotelu Park Panolija održana je još jedna tradicionalna Martinjska zabava u organizaciji Udruge Zagoraca Kaj Našice koja je prošle godine proslavila deset godina postojanja.

Još jednom se potvrdilo da je Martinjska zabava, jedna od najbolje organiziranih godišnjih manifestacija u Našicama, koja je po 11. put okupila velik broj ljudi, ne samo članova Udruge Kaj, nego i njihove prijatelje i simpatizere, ali i brojne goste iz zavičajnih klubova iz Vrbna, Grubišnog Polja, Koprivnice i Osijeka. Nazočni su bili i načelnik Općine Đurđenovac Hrvoje Topalović i njegova zamjenica Dragica Pavlić. Kao i u velikoj većini dosadašnjih Martinjskih zabava, i ovoga puta nezaobilazan je bio Mirko Bistrović, nekadašnji načelnik Općine Bednje, a koji je došao u pratnji člana Općinskog vijeća Zvonka Polančeca.

zabava3

Na samom početku zabave dobrodošlicu je uputila predsjednica Udruge Kaj Snježana Fridl, koja je između ostalog istaknula da je Martinjska zabava kruna uspješnog godišnjeg rada Udruge. Naglasila je značaj ovakvih druženja jer se kroz njih produbljuju sjećanja i učvršćuju veze između Hrvatskog zagorja i Slavonije, rodnog kraja i mjesta sadašnjeg življenja.

Nakon uvodne riječi predsjednice Udruge Kaj, posjetiteljima se obratio predsjednik Zavičajnog kluba Adolfovac Osijek Stjepan Španić koji nije krio zadovoljstvo što je ponovno na Martinjskoj zabavi u Našicama. ”Svake godine vrlo rado se odazivamo pozivu prijatelja iz Našica te nam je izuzetna čast i zadovoljstvo imati takve prijatelje”, rekao je Stjepan Španić.

Prisutne su pozdravili i predsjednik Zavičajnog kluba Vrbno Zvonko Smrečki te dopredsjednik Udruge Kaj vu srcu Bjelovarsko-bilogorske županije Juraj Šantak i članica Upravnog odbora Udruge Zagoraca Podravine Štefica Kiš.

Na značaj Zagoraca u našičko-đurđenovačkoj zajednici potvrdio je načelnik Đurđenovca Hrvoje Topalović.
– Vi obogaćujete ukupan društveni život Našica i Đurđenovca, donoseći tradiciju zagorskog kraja i pravo je zadovoljstvo svesrdno pomagati vaše aktivnosti – rekao je općinski načelnik Hrvoje Topalović.

zabava2

Zbog velike podrške u radu ove jedne od najbrojnijih i najaktivnijih našičkih udruga za počasnog člana proglašen je bivši bednjanski načelnik Mirko Bistrović te su mu predsjednica Udruge Kaj Snježana Fridl i načelnik Đurđenovca Hrvoje Topalović uručili priznanje i vrijednu umjetničku sliku na trajno sjećanje na ovu prekrasnu noć.

– Čovjek koji ne prizna svoju prošlost nije vrijedan budućnosti. Ovdje ne sjede samo Zagorci, već ljudi velikog srca, promotori hrvatske i zagorske kulture. Čovjek koji dijeli sreću sam sa sobom je zapravo nesretan čovjek. Želiš li biti sretan, usreći druge – poručio je Mirko Bistrović.

Zagorci ne bi bili to što jesu kada ne bi nastavili tradiciju zagorske pjesme, ali i narodnih običaja. Osim dobre zabave za koju se pobrinuo glazbeni sastav Krivi spoj iz Koprivnice, održana je ceremonija krštenja mošta. Martinjske špelancije izveo je Mješoviti pjevački zbor Udruge Kaj pod vodstvom Marije Kumrić, a obred krštenja mladog vina vodio je vinski biskup Josip Broz, uz asistenciju Drage Štefanca i Drage Amidžića. Organiziran je i ples srca, a Martinjska zabava je protekla u veseloj atmosferi, uz dobro vino, pjesme i ples.

bricks2016

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2017/11mjesec/21/v2{/gallery}

bricks2016

Pročitajte još