Ukrao osobne podatke i kupio mobitel


Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske u periodu od 20. do 30. travnja, nepoznati počinitelj je na neutvrđen način došao u posjed osobnih podataka 47-godišnjeg hrvatskog državljanina iz Strizivojne. Počinitelj je putem Internet trgovine sklopio pretplatnički ugovor s telekomunikacijskom tvrtkom bez znanja i odobrenja oštećenog. Nakon sklopljenog ugovora preuzeo je mobilni telefon i telefonske bonove te na taj način oštećenom prouzročio materijalnu štetu u iznosu od nekoliko tisuća kuna. Za nepoznatim počiniteljem se traga. Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće.

Kako zaštiti osobne podatke od nedozvoljene i nezakonite uporabe – upute

Ovom prilikom upozoravamo građane da vode računa o zaštiti svojih osobnih podataka, osobito onih koji su inače nedostupni drugim osobama, a mogu poslužiti za sklapanje bilo kakvih ugovornih odnosa. Posebnu pažnju je potrebno obratiti na davanje ili ostavljanje osobnih dokumenata ili njihovih preslika bez nadzora na mjestima koja omogućuju pristup drugim osobama, te njihovu neovlaštenu uporabu.

 

Upozoravamo građane da u svakodnevnom životu s povećanim oprezom postupaju s osobnim podacima te da ih podatke ne prosljeđuju građanima, da prije bilo kakvog uključivanja u neku nagradnu igru, provjere vjerodostojnost i organizatora, kao i izvor objave.

 

Također, policija upozorava građane da ne pristaju na bilo kakve nerealne prijedloge drugih osoba koje od njih traže da osobno sklapaju pretplatničke ugovore i njima predaju mobilne telefone, uz obećanje da će za isto dobiti novčanu naknadu, a kasnije neće biti u obvezi plaćati mjesečne račune jer su oni kao potpisnici ugovora sami odgovorni za ispunjavanje ugovorenih obveza.

 

Čistio bunar i pronašao puške

Jučer, 18. svibnja, oko 7 sati u Podolju, 65-godišnji hrvatski državljanin iz Topolja prilikom čišćenja bunara uz pomoć magneta izvukao je s 12 metara dubine dijelove najmanje dvije puške nepoznatog proizvođača. Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu na mjestu pronalaska izuzeo je na siguran način različite dijelove pušaka (dva drvena kundaka, jednu cijev s mehanizmom za okidanje te još jednu cijev lovačke puške).

 

Prometne nesreće na području PU osječko – baranjske

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je četiri prometne nesreće. U jednoj prometnoj nesreći jedna osoba je zadobila lake tjelesne ozljede, dok su ostale tri prometne nesreće za posljedicu imale materijalnu štetu. Na području Osijeka dogodile su se tri prometne nesreća, a na području Belišća jedna prometna nesreća.

 

Ostali događaji u prometu

Jučer, 18. svibnja, na području Policijske uprave osječko – baranjske u prometu je zaustavljeno 4 vozača (3 vozača osobnog automobila i 1 vozač motocikla) koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi. Najveća prisutnost alkohola utvrđena je u 01,00 sati u Tvrđavici, kada je u nadzoru prometa zaustavljen 25-godišnji hrvatski državljanin iz Osijeka. Vozač je upravljao osobnim automobilom za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „A“ kategorije te mu je utvrđena prisutnost alkohola u krvi od 1,13 grama po kilogramu. Isti je uhićen sukladno Prekršajnom zakonu. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna do 35 000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 10 negativnih prekršajnih bodova.

Stric pivo

Pročitajte još