U Saboru održana tematska sjednica na temu “Stanje sestrinstva u Hrvatskoj”

Uoči nadolazećeg Dana sestrinstva koji se obilježava 12. svibnja, na Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora održanom 5. svibnja, raspravljalo se o ulozi medicinskih sestara u zdravstvenom sustavu i društvu općenito te o svim poteškoćama koje medicinske sestre i tehničare prate prilikom školovanja i zapošljavanja.

 

Na sjednici su osim saborskih zastupnika nazočili državni tajnik ministarstva zdravstva prof.dr.sc. Silvio Bašić te predsjednik komore medicinskih sestara i tehničara Mario Gazić s predstavnicima sestrinskog sindikata i udruga. U raspravi je saborski zastupnik Hrvoje Šimić pohvalio izniman doprinos kojeg u svakodnevnom radu, neovisno o radnom mjestu ili poziciji, daju upravo medicinske sestre i tehničari.

 

Nemoguće je ne zamijetiti i nesebičan rad s Covid pacijentima za vrijeme pandemije Covid 19 virusom. Istaknuo je u raspravi da treba dodatno podržati i omogućiti medicinskim sestrama i tehničarima njihovo daljnje obrazovanje i stručno usavršavanje. Također je potrebno izvršiti izradu novih koeficijenata plaća sukladno kategorizaciji zdravstvenih ustanova i sukladno složenosti poslova te omogućiti adekvatno vrednovanje stupnja obrazovanja svih kadrova, uključujući medicinske sestre i tehničare, fizioterapeute i druge zdravstvene struke.

 

Izmjenama postojećih akata omogućilo bi se dodatno priznavanje kompetencija stečenih završetkom studija s višim statusom obrazovanja svih zdravstvenih djelatnika. S obzirom na generalni manjak medicinskih sestara i projekcije u idućim periodima, prioritet je otvaranje srednje medicinske škole u Našicama, tema koja se uz punu podršku našeg župana približava konkretnoj realizaciji.

 

Na kraju je zastupnik Hrvoje Šimić čestitao Međunarodni dan primaljstva te uskoro nadolazeći Dan sestrinstva svim medicinskim sestrama i tehničarima diljem Republike Hrvatske.

Pročitajte još