U OBŽ počelo cijepljenje protiv koronavirusa na posebnim punktovima

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko – baranjske županije obrađeno je 435 uzoraka od kojih je 86 bilo pozitivno na koronavirus. Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 47 naselja, a najviše (28) novopozitivnih osoba živi na području grada Osijeka, po sedam na području općine Čepin i grada Našica, po četiri na području Antunovca, Donjeg Miholjca i Đakova, po tri Čeminca, Darde i Erduta, po dvije Belog Manastira, Bilja, Bizovca i Petrijevaca, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Belišća, Drenja, Đurđenovca, Ernestinova, Jagodnjaka, Kneževih Vinograda, Koške, Marijanaca, Punitovaca, Semeljaca, Strizivojne, Šodolovaca, Valpova, Viljeva i Vladislavaca.

Na bolničkom liječenju nalaze se 82 osobe koje su oboljele od COVID-19, i to 60 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 21 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 22 pacijenata s tim oboljenjem. Na području Osječko – baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.955 osoba. Policijski službenici proveli su 24 provjera osoba u samoizolaciji pri čemu su utvrdili jedno kršenje te mjere (u Osijeku). Obavili su i 139 nadzora ugostiteljskih objekata, a nisu utvrdili kršenje mjera.

Na MCGP Erdut dvije osobe (kao ulazni putnici) predočile su krivotvoreni PCR test te su protiv njih podnesene kaznene prijave. Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 30 nadzora provođenja epidemioloških mjera (14 u ugostiteljskim objektima, 8 u trgovačkim centrima, 3 u prodavaonicama, 2 u vjerskim objektima i po 1 u kladionici, ljekarni i ustanovio) pri čemu su utvrdili dvije nepravilnosti te izdali naloge za njihovo otklanjanje.

Uz redovito cijepljenje kod obiteljskih liječnika, a nakon pristizanja nešto većeg broja doza cjepiva nego prethodnih tjedana, danas (1. travnja 2021. godine) u Osijeku je počelo i cijepljenje na tri posebno organizirana punkta; u dvorani Gradski vrt na dva mjesta, u zgradi Doma zdravlja OBŽ (Park Kralja Petra Krešimira IV/6) i zgradi Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u Drinskoj 8.

“Tijekom ovog i sljedećeg tjedna u Zavod za javno zdravstvo OBŽ bit će dostavljeno 9.070 doza cjepiva, a do kraja travnja u Hrvatsku bi trebalo biti isporučeno više od 500.000 doza. U Osječko – baranjsku županiju bude isporučeno oko 7% od ukupnog broja isporučenih doza cjepiva u Hrvatskoj, a to znači da bi trebali dobiti količine koje smo dobili tijekom protekla tri mjeseca, odnosno od kraja prosinca. Do sada je ukupno dostavljeno 36.816 doza cjepiva, a zbog većih količina koje će nam pristizati u sljedećem razdoblju planiramo otvaranje cijepnih punktova i u ostalim gradovima Županije već od sljedećeg četvrtka. Također, kako budemo ulazili u treću fazu cijepljenja organizirat ćemo i otvoriti svih prethodno planiranih 26 punktova koji su bili predviđeni za masovnije cijepljenje.” – rekla je dr. sc. Nataša Turić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo OBŽ i dodala kako će tijekom dana biti utrošeno 1.000 doza Pfizer cjepiva na tri punkta.

Ravnatelj Doma zdravlja OBŽ Mato Lukić kazao je kako uskoro očekuje i početak cijepljenja ostatka populacije. “Danas smo započeli s cijepljenjem na tri lokacije u gradu Osijeku. Cijepljenje će se obavljati od 8 do 19 sati, s tim što će od 13 do 14 sati biti smjena ekipa koje cijepe. Ovim prvim danom masovnijeg cijepljenja obuhvaćeno je 69 ordinacija opće medicine sa šireg osječkog područja, a svaka ordinacija je dobila do 15 termina za svoje pacijente. Naglašavam da se još uvijek cijepe stariji od 65 godina i kronični bolesnici. Putem aplikacije liječnici su svoje pacijente naručili u točno određeno vrijeme, a pacijenti su uz današnji termin odmah dobili i termin za drugu fazu koja će se održati 13. svibnja. Posebno me veseli discipliniranost naših pacijenta jer ni u jednom trenutku nije došlo do stvaranja gužve i nadam se da će to biti praksa i u budućnosti.” – istaknuo je Mato Lukić. Dodao je kako cijepljenje ostatka populacije ovisi o dinamici pristizanja cjepiva, no nada se kako će i to biti moguće u sljedećih mjesec do dva dana.

Načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ Ivan Hampovčan dodao je kako Osječko – baranjska županija nije uputila zahtjev prema Nacionalnom stožeru za dodatnim mjerama. “Danas smo razmatrali nekoliko mjera, prije svega vezano za pohađanje nastave, međutim učenici sljedeći tjedan nisu na nastavi tako da ćemo o eventualnim promjenama razgovarati sljedećeg četvrtka.” – rekao je Hampovčan.

Pročitajte još