Općina s načelnikom Željkom Kovačevićem provodi velike projekte ravnomjerno u sva tri mjesta Općine Donja Motičina

Općina Donja Motičina proteklih godina ostvarila je niz projekata kojima podiže kvalitetu života svojih mještana. Iako manja Općina u Osječko-baranjskoj županiji sa samo tri naselja, Općina na čelu s načelnikom Željkom Kovačevićem provodi velike projekte. Kako navodi načelnik, nastoje sva tri naselja ravnomjerno razvijati te stvoriti što bolje uvjete za ostanak mladih u Općini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME– Nismo velika Općina, raspolažemo određenim proračunom, no, koristimo sve mogućnosti od EU fondova, Ministarstava i Županije za financiranje i realizaciju naših projekata. Imamo odličnu suradnju s državnim, županijskim institucijama i resornim ministarstvima – Željko Kovačević

U 12 godina djelovanja Željka Kovačevića, u Donjoj Motičini je izgrađena nastavno športska dvorana, ambulanta, kanalizacija, plinifikacija, vodoopskrba, uvedena je javna rasvjeta u većini ulica, uređuju se nogostupi, javne površine te potiče razvitka poduzetništva i gospodarstva.

Obnovili smo energetski gotovo sve javne društvene zgrade, a sada se energetski obnavlja i općinska zgrada. Uz brojne realizirane projekte, sa zadovoljstvom mogu istaknuti da je krenula i izgradnja nove zgrade za nogometni klub. Nakon izgradnje zgrade nogometnog kluba, želimo izgraditi i zgradu dječjeg vrtića. Nedavno je u Donjoj Motičini bio ravnatelj Doma zdravlja te nas uskoro očekuje i stavljanje Doma zdravlja u funkciju – navodi Željko Kovačević.

Načelnik ravnomjerno brine i o ostala dva naselja Općine te su tako i u Seoni i Gornjoj Motičini realizirani brojni projekti. U naselju Seona izgrađene su staze, javna rasvjeta, novo nogometno, rukometno i dječje igralište. U Gornjoj Motičini izgrađena je vodoopskrba vrijednosti preko 3 milijuna kuna, a pri kraju je i izgradnja mrtvačnice vrijednosti 500.000 kuna.

– Svaki čovjek ima pravo na osnovne komunalne potrebe. Uz postojeće realizirane projekte, nastavit će se izgradnja kanalizacije u mjestima Seona i Donja Motičina. Očekuje nas i daljnji završetak izgradnje komunalne infrastrukture. Nakon prolaska kanalizacije u ulicama, uslijedit će uređenje staza i javne rasvjete – ističe Željko Kovačević.

U Donjoj Motičini u tijeku je izgradnja poduzetničke zone Topolinka, kojom Općina želi razvijati i gospodarstvo.

– U našoj poslovnoj zoni, maksimalno ćemo smanjiti komunalne pristojbe i davanja, sve s ciljem otvaranja radnih mjesta i zaposlenja, jer su radna mjesta najpotrebnija u cijeloj državi. Pri kraju nam je izgradnja kružnog toka, koji je bio uvjet za našu poslovnu zonu. Imali smo problem s prolaskom kamiona te se zahvaljujem Županijskim cestama koje su taj problem uvidjeli. Pazimo da ne narušavamo sigurnost našeg stanovništva, a kružnim tokom dobit ćemo spoj ceste od kamenoloma i poslovne zone – objašnjava Željko Kovačević.

Također navodi kako su Županijske ceste raspisale natječaj te uskoro ide u izgradnju i cesta prema Seoni kako bi u budućnosti maknuli kamione i teške terete s te ceste. Uz to, napravljena je i građevinska dozvola za cestu od Donje do Gornje Motičine te će se Općina aplicirati na EU fondove kada budu natječaji za izgradnju cesta. Općinu očekuje i izgradnja biciklističke staze od strane Hrvatskih cesta, koja je zbog pandemije koronavirusa jedno vrijeme bila obustavljena.

Načelnik se osvrnuo i na demografske i socijalne mjere u Općini.

– Što se tiče demografskih i socijalnih mjera, Općina za rođenje prvog djeteta izdvaja 3.000 kuna, za drugo dijete 4.000 kuna te treće i više djece 5.000 kuna. Također, pomažemo roditeljima na način da ne plaćaju dječji vrtić svojoj djeci, sve pokriva Općina koja izdvaja oko 160.000 kuna. Osnovnoškolskima u suradnji sa Županijom sufinanciramo školski obrok, a Vlada RH je učenicima osigurala udžbenike. U suradnji sa Županijom i Državom smo svim srednjoškolcima osigurali besplatan prijevoz. Također, omogućili smo i stipendije studentima koje u narednom razdoblju planiramo i povećati. Preko EU fondova zaposlili smo 70 žena. Prvo smo se odlučili za mlade, no, s povećanjem proračuna, u idućem razdoblju osim naših mladih, planiramo pomoći i našim umirovljenicima i za njih osigurati sredstva –navodi Željko Kovačević i ističe kako mještani imaju najmanja davanja tj. obveze prema Općini.

– Komunalna naknade jedna je od najmanjih u Hrvatskoj, i ono najvažnije, naša Općina nikada nije, niti neće uvoditi prirez. U drugim Općinama taj prirez ide do 15%, u našoj Općini ti iznosi ostaju na računima naših mještana – naglašava Željko Kovačević.

Općina potiče i razvitak seoskog turizma, poljoprivrede, društvene infrastrukture te rad udruga.

– Nalazimo se u jednom prekrasnom prirodnom okruženju te ćemo poticati u suradnji s Turističkom zajednicom Našice i razvoj seoskog turizma. Izgradit ćemo dvije akumulacije u Seoni i u Gornjoj Motičini s kojima ćemo također upotpuniti naš turizam. Također ćemo urediti i potok Babina voda i potok Bukvik gdje će se urediti šetnica. Nastavit ćemo graditi Općinu na dobrobit svih naših stanovnika kako bi svi što ugodnije ovdje živjeli – iznosi planove Željko Kovačević i dodaje kako će Općina Donja Motičina biti uređena i dostojna života svih mještana.

Pročitajte još

Učitavanje...