U Našicama održana prva sjednica Upravnog odbora LAG-a Karašica

U Našicama je danas održana prva sjednica Upravnog odbora LAG-a Karašica na kojoj je predstavljeno novih 17 članova koji su na skupštini u lipnju dobili novi mandat u trajanju od 4 godine. Sjednicu je vodio novi predsjednik LAG-a, gradonačelnik Našica Josip Miletić. Ključna teme prve sjednice bile su informacija o stanju projekata koji se provode u LAG-u Karašica, informacije o samom financiranju i mjerama koje se provode. Prokomentiralo se i što će se u naredno vrijeme raditi, odnosno svi važni projekti koji se žele u naredno vrijeme prijavljivati. Također je donesen i prijedlog prijave jednog novog projekta.

Predsjednik LAG-a, gradonačelnik Miletić istaknuo je kako je na području grada Našica zajedno s LAG-om napravljena pješačko – biciklistička staza između naselja Lađanska i Jelisavac koju je LAG financirao iz mjera ruralnog razvoja. Naveo je kako se radi još dosta toga i iz europskog socijalnog fonda te drugih projekata za direktnu pomoć našim OPG-ovima. LAG je područje koje pokriva 17 jedinica lokalne samouprave, naše gradove i općine. Značajno je da je LAG institucija putem koje se mogu povlačiti i sredstva iz mjera ruralnog razvoja i iz drugih mjera za poticanje jedinica lokalne samouprave, ali isto tako i udruga kako bismo kompletno naše područje uspjeli unaprijediti.” – rekao je Miletić te se zahvalio svima na kvalitetnom radu uvjeren da će se u budućem razdoblju nastaviti s dobrim povlačenjem sredstava i s dobrom suradnjom sa svim jedinicama lokalne samouprave kao i s Ministarstvima, novom Vladom Republike Hrvatske, županijom i svima onima koji sudjeluju i formiranju onoga što je značajno za područje LAG-a Karašica.

Ivan Vrbanić, voditelj LAG-a Karašica, istakao je kako su natječaji koje LAG raspisuje za jedinice lokalne samouprave za OPG-ove s našeg područja pri kraju te kako su sada u fazi odobravanja od Agencije za plaćanja. LAG još ima u planu raspisati jedan natječaj za mjeru 8.5.2. poučne staze i vidikovce, što se nadamo da će biti u prvoj polovici iduće godine. Što se tiče ostalih projekata, najviše smo usmjereni na europski socijalni fond i projekte Zaželi faza 1 i faza 2. Već se odobravaju i projekti iz faze 2, a neki iz faze 1 su u završnoj fazi ili su završili. Ukupna vrijednost tih projekata je negdje oko 20 milijuna kuna.” – rekao je Vrbanić i naglasio kako su još dva projekta u fazi odobravanja, koji su pred samim potpisivanjem ugovora. Radi se o projektu iz socijalnog fonda koji obuhvaća četiri jedinice lokalne samouprave, Petrijevce, Punitovce, Bizovac i Košku u vrijednosti oko 2 600 000 kuna, usmjeren na socijalne potrebe mladih osoba do 25 godina i starijih od 55 godina. Također je prijavljen i projekt E-Art gdje će se raditi s marginaliziranim skupinama mladih i starijih građana na području LAG-a vezano za umjetnost i kulturu.

Pročitajte još