U e-savjetovanju Nacrt prijedloga Programa Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka za 2022. godinu

Ministarstvo poljoprivrede je jučer, 7. veljače 2022. godine, uputilo u postupak elektronskog savjetovanja s javnošću Nacrt prijedloga Programa Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka za 2022. godinu, za što je osigurano 1.300.000,00 kuna u okviru Državnog proračuna.

Učenicima prvih razreda osnovnih škola diljem Hrvatske dodijeliti će se med zapakiran u Nacionalnu staklenku

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka organizira se u prvim razredima osnovnih škola u Republici Hrvatskoj na dan obilježavanja Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. Tako će se učenicima prvih razreda osnovnih škola diljem Hrvatske dodijeliti med zapakiran u Nacionalnu staklenku, pri čemu svaka, sukladno Pravilniku o nacionalnoj staklenci za med hrvatskog podrijetla, mora biti propisno označena zaštićenim znakom Med hrvatskih pčelinjaka. Na ovaj način educiraju će se djeca i njihovi roditelji o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu, uz istovremenu promociju meda proizvedenoga na hrvatskim pčelinjacima, što će pridonijeti boljem tržišnom pozicioniranju hrvatskih pčelara, te jačanje svijesti učenika i roditelja o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održan je prvi puta 7. prosinca 2018. godine i polučio je veliki interes javnosti te veliko zadovoljstvo svih koji su sudjelovali u Programu, a posebice učenika prvih razreda osnovnih škola. U četiri godine njegova održavanja u Programu je sudjelovalo ukupno 853 osnovne škole s ukupno 142.840 učenika prvih razreda kojima je dodijeljen med od 775 pčelara.

Kreiran je i Program potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala

Sektor pčelarstva i proizvodnje pčelinjih proizvoda zauzima značajno mjesto u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji RH te je i ovaj Program jedan od načina poticanja i promicanja domaćeg pčelarstva. U 2021. godini zabilježen je blagi porast broja pčelara i pčelinjih zajednica, no protekla godina je bila iznimno teška za pčelare zbog nepovoljnih meteoroloških prilika, uz poremećaje izazvane pandemijom i razornim potresima. Ministarstvo poljoprivrede provodi Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2020.-2022. godine i u okviru kojeg su osigurana dodatna sredstva odnosno 18 milijuna kuna potpora po godini po različitim mjerama kojima se nastoji unaprjeđivati cjelokupan sektor. Kao dodatna pomoć, kreiran je Program potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala te za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela, vrijedan 3 milijuna kuna osiguranih u Državnom proračunu.

E-savjetovanje s javnošću traje do 7. ožujka 2022., a objavljeno je na poveznici.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Pročitajte još