Tigar u Ministarstvu hrvatskih branitelja

Program pod nazivom „Projekt Tigar: Nevidljivost“ održan je 4. listopada 2022. u Ministarstvu hrvatskih branitelja, gdje se u velikoj dvorani u prizemlju zgrade privremeno „nastanio“ tigar odnosno skulptura koju su zajedno izradili sudionici i provoditelji programa.

Tim su se povodom u velikoj dvorani sjedišta Ministarstva okupili korisnici Ustanove Dnevnog centra za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom – Zagreb u pratnji roditelja i stručnih radnika te hrvatski branitelji korisnici Ustanove za sveobuhvatnu skrb Tigrovi iz Rakitja, a nazočne su pozdravili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i državni tajnik Špiro Janović.

Sudionici projekta su djeca i mladi zajedno s hrvatskim braniteljima i veteranima Domovinskog rata

U sklopu programa predstavljen je socijalno angažirani umjetnički projekt „Tigar“ i održana interaktivna likovna radionica, a u središtu pozornosti bila je skulptura tigra izrađena reciklažnom tehnikom u prirodnoj veličini, koju su korisnici dviju ustanova zajedno izradili.

Pozdravljajući nazočne, ministar Medved istaknuo je kako je ovo ujedno prigoda prisjetiti se ustrojavanja Jedince za posebne namjene Rakitje, koja je nedavno obilježila 32. obljetnicu. Izrazio je dobrodošlicu provoditeljima i sudionicima projekta Tigar te im zahvalio što i na ovakav simboličan način podsjećaju na Domovinski rat i ulogu Tigrova od ’90-ih, ne zaboravljajući njihov doprinos u obrani i oslobađanju naše domovine.

Posebno je izrazio zadovoljstvo što u projektu sudjeluju djeca i mladi zajedno s hrvatskim braniteljima i veteranima Domovinskog rata te je pozvao je sve djelatnike Ministarstva i zainteresirane građane da posjete izloženog tigra u Ministarstvu hrvatskih branitelja i ujedno odaju počast svim Tigrovima koji su položili svoje živote za našu slobodu i neovisnost.

U Ministarstvu branitelja će boraviti do 11. listopada

Kako je istaknuo jedan od voditelja projekta u ime Tigrova Đuro Đurić, tijekom kreativnog procesa nastajanja skulpture sudionici projekta učili su o tigrovima i ljudima, jedni o drugima i o samima sebi. Unatoč otežanoj komunikaciji uslijed pandemije, uspješno su dovršili izradu skulpture tigra te potom proveli i akciju „Tigrovo srce“ u Muzeju suvremene umjetnosti, gdje mu je „ugrađeno“ srce koje su izradili djeca iz Malog doma u Zagrebu, a zatim je Tigar prošao specijalističku obuku pod stručnim vodstvom ratnih veterana u Rakitju i odlučio se zaputiti u Ministarstvo hrvatskih branitelja, gdje će boraviti do 11. listopada.

Projekt Tigar plod je suradnje Dnevnog centra za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom – Zagreb i Ustanove za sveobuhvatnu skrb Tigrovi – Rakitje, a o važnosti ovog inkluzivnog projekta govorila je i ravanteljica Centra Tatjana Petrović Sladetić, koja je istaknula njegovu korist za korisnike Malog doma.

Osnovni ciljevi ovog inkluzivnog projekta su psihosocijalna podrška i osnaživanje djece i mladih s teškoćama i hrvatskih branitelja, veterana Domovinskog rata, međusobnim povezivanjem kroz zajedničko stvaranje i umjetničke akcije, aktivna participacija u kulturnom životu grada i djelovanje na stereotipne obrasce percepcije ovih skupina te promoviranje društvenog modela i pozitivne različitosti.

Pročitajte još