Svjetski poznata tvrtka Apipharma nastavlja ulaganja u Industrijsku zonu Našice

Apipharma je vodeća hrvatska tvrtka koja se razvila od tradicionalnog pčelarsko – medičarskog obrta. Ugledna farmaceutska proizvodnja, danas je pravi primjer rada, upornosti i znanja. U ovom trenutku vodeći su proizvođač prirodnih farmaceutskih proizvoda na hrvatskom, ali i međunarodnim tržištima.

Proizvodni pogon Apipharme u Industrijskoj zoni Našice obišli su gradonačelnik Krešimir Kašuba, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, investicije i komunalni sustav Grada Našica Magdalena Vidaković Gelenčir i voditelj investicija i urbanizma Božo Papac, a dočekali su ih vlasnici Tomislav i Andrija Lalić sa suradnicima.

Potpora poduzetništvu na području Grada Našica

Tvrtka Apipharma bila je prvi stanovnik u Industrijskoj zoni, te je ujedno i jedina farmaceutska tvornica na našičkom području. Poticanje poduzetništva i suradnja s tvrtkama poput Apipharme su od iznimne važnosti za našičko područje, jer imaju značajnu ulogu i veliki utjecaj u gospodarskom razvoju Našica. Gradonačelnik Krešimir Kašuba iznimno je zadovoljan ovim poslovnim obilaskom, a posebno je bio impresioniran svjetskim visokim standardima i tehnologijama koje koristi tvrtka Apipharma.

„Prošli smo kompletni proizvodni pogon i mogu reći da je fascinantan, a vidimo i da se pazi na svaki detalj. Ono što mi je bilo posebno drago čuti je njihova pozicija na tržištu, odnosno udio izvoza od 80% čemu svjedoče i zastave na samom ulazu u tvornicu, reprezentativnih 40 zastava iz cijelog svijeta. Naš posjet organiziran je s ciljem razvijanja dobrih partnerskih odnosa, Grada i gospodarstvenika, kako mikro, tako malih i srednjih obrtnika, pogotovo ovakve proizvodnje koja je orijentirana na izvoz. U službenom dijelu posjeta dogovorili smo se za nastavak suradnje, a posebno mi je drago što su iskazali želju za proširenjem proizvodnje, te kupnjom nove čestice na Zoni.

Ovom prilikom moram naglasiti kako je u Industrijsku zonu, u zadnjih 20 godina, kroz redovita ulaganja od 22 milijuna kuna, od toga 6 milijuna gradskih, sve ostalo su županijska, državna i europska sredstva. Industrijska zona kao takva ima mogućnosti proširenja, a tome težimo ponukani željama i sve većom potražnjom za česticama. U ovom trenutku Industrijska se zona proteže na 65 hektara, od toga je sada nekih 45 do 50 hektara u funkciji što predstavlja preko 60% iskorištene površine.“ – rekao je gradonačelnik Kašuba i istaknuo da kroz redovite obilaske dobiva informacije da su poduzetnici zadovoljni odnosom sa Gradom, infrastrukturom, i siguran je da će se takav odnos i nastaviti.

Velike investicije u planu

Obilaskom i radnim posjetom bio je zadovoljan predsjednik Uprave Apipharma, Andrija Lalić.

„Želim naglasiti kako je Apipharma prva izgradila objekt u Industrijskoj zoni u Našicama, točnije prije 11 godina započeli smo greenfield investiciju, odnosno krenuli smo od nule, a sa sobom smo donijeli nova znanja i tehnologije. Našice kao zonu investicija odabrali smo, jer naša obitelj ima našičke korijene, a od ostalih razloga naveo bih kako smo orijentirani prema izvozu pa se industrijska zona učinila najboljim izborom. Uglavnom, izvozimo u Istočne zemlje stoga nam je ova zona lokacijski odgovarala, jer imamo dosta kooperanata na lokalnom području, proizvođača ljekovitih bilja i pčelara koji se nalaze pretežno u ruralnim dijelovima te nisu vezani za gradove.

Važno je spomenuti da je naša kompanija svjetski prepoznata, te smo mi jedna od tri kompanije u Hrvatskoj koja ima odobrenje od američke Agencije za hranu i lijekove (USFDA), a to nam omogućava izvoz na američko tržište. Ovom prilikom pozdravljamo posjet gradonačelnika Krešimira Kašube te se nadamo da ćemo našu suradnju još više učvrstiti u periodu koji je ispred nas.” – rekao je Andrija Lalić, koji je napomenuo da imaju velikih planova u bliskoj budućnosti, a u tome se nadaju i potpori Grada Našica. Osim planiranog proširenje pogona, potrebni su im veći kapaciteti za nova tržišta, a također planiraju dograđivati proizvodni pogon i skladišno – distributivni sektor, što će naposljetku svakako pridonijeti novim zapošljavanjima.

Realizacija poslovnih ideja

Velik je interes za investicije u Industrijskoj zoni u Našicama, a u planovima je razvoj i proširenje poslovanja tvrtke Apipharma na području Našica.

„U sklopu ovog radnog posjeta tvrtki Apipharma, razgovarali smo o potencijalnim razvojnim mogućnostima, te budućim razvojnim koracima. Konzultirali smo se o daljnjem razvijanju tvrtke, odnosno širenjem na novu mikro lokaciju u Industrijskoj zoni. Tvrtka je iskazala svoj interes za potencijalnu kupnju nove građevinske čestice, veličine 10 000 kvadrata u neposrednoj blizini tvrtke. Važno je osiguranje spojivosti čestica, na taj način bi se omogućilo nesmetano širenja kompleksa tvrtke. Također, razgovarali smo o aktualnim natječajnim uvjetima na području Grada Našica i idućim koracima koje ćemo poduzeti u smjeru realizacije njihove poslovne ideje.” – izjavila je Magdalena Vidaković Gelenčir.

Pročitajte još