Svjetski dan šećerne bolesti

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se svake godine 14. studenog, a ove godine tema obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti je „Medicinske sestre čine razliku“ s ciljem promicanja uloge medicinskih sestara u prevenciji i upravljanju dijabetesom. HZJZ navodi kako svaka druga osoba u svijetu ne zna da je oboljela od šećerne bolesti, stoga su podizanje svijesti o znakovima, simptomima i rizičnim čimbenicima od velike važnosti za pravodobno otkrivanje šećerne bolesti.

Nezdrava prehrana je jedan od ključnih rizičnih čimbenika. Zaslađeni sokovi, manje od tri obroka dnevno, nedovoljan unos voća i povrća, konzumiranje alkohola i zasićenih masnih kiselina značajno doprinose povećanju rizika od obolijevanja. Prehrambene navike stječu se od najranije životne dobi, pa je potrebno educirati i potaknuti obitelji da svoje najmlađe članove nauče zdravim prehrambenim navikama kako bi se u budućnosti smanjio rizik od obolijevanja. Osim prevencije obitelj značajno može doprinijeti pravodobnom otkrivanju šećerne bolesti.

Prepoznajte na vrijeme znakove i simptome šećerne bolesti te uputite svoga člana obitelji kod liječnika obiteljske medicine. Simptomi i znakovi koji mogu upućivati da Vi ili netko u Vašoj obitelji boluje od šećerne bolesti su pojačano žeđanje, učestalo mokrenje, pojačana glad, umor, zamućen vid, usporeno cijeljenje rana, smanjenje osjeta i trnci u šakama i stopalima. Šećerna bolest je učestala kronična bolest današnjice. Promijenite svoje životne navike, posvetite više vremena tjelesnoj aktivnosti, educirajte se o mogućim načinima prevencije i liječenja šećerne bolesti te budite podrška oboljelima. Zajedno možemo značajno doprinijeti očuvanju kvalitete života oboljelih i smanjenju učestalosti ove bolesti!

Pročitajte još