Stoljetna ljepotica na natjecanju za Hrvatsko stablo godine 2021.

Zavičajni muzej Našice prijavio je stablo platane u mjestu Podgorač za Hrvatsko stablo godine 2021. Ova prijava ostvarena je uz veliku potporu i zalaganje suradnika ZMN – Karla Kolonića, Gorana Kovača i Zlatka Kovača.

Posljednja dama podgoračkog perivoja

Nominirano stablo posađeno je sredinom 19. stoljeća na imanju Pavla i Alvine Pejačević, u vremenu kada su priroda, čovjek i umjetnost blisko surađivali. „Tada je okolnim šumama lutao utemeljitelj osječke crtačke škole, Hugo von Hötzendorf, u njenom su hladu odmarali slavonski plemići, a štafelaje postavljali poznati umjetnici Robert Kummer i Carl Rahl. Svjedočila je rušenju dvorca, ljubavnim parovima u dugim šetnjama, bučnim navijačima nogometnih utakmica i još je ovdje, ta stara dama podgoračkog perivoja.” stoji u opisu prijave na Facebook stranici muzeja.

Vrsta stabla je Javorolisna platana, lat. Platanus x acerifolia Willd, a stara je 180 godina. Opseg debla na prsnoj visini (1.30 m) iznosi 6.80 m, promjer debla 2.16 m, dok je visina stabla 35.3 m te srednji promjer krošnje 38 m.

U rujnu započinje glasanje

Nominacijski proces za odabir Hrvatskog stabla 2021. godine započeo je 1. svibnja, prijave su se zaprimale putem elektroničke pošte sve do kraja srpnja, a u tijeku je izbor finalista te javno glasovanje koje započinje 1. rujna i traje do kraja mjeseca.

Tijekom razdoblja od 01. do 30. rujna 2021. godine, svi građani imat će priliku izabrati pobjednika ovogodišnjeg nacionalnog natjecanja putem službene internetske stranice Javne ustanove. Proglašenje pobjednika natjecanja Hrvatsko stablo 2021. godine održat će se tijekom listopada 2021. godine, a kandidat koji osvoji titulu Hrvatskog stabla 2021. godine bit će nominiran ispred Republike Hrvatske na natjecanje Europsko stablo 2022. godine.

Foto: ustupljene fotografije – Goran Kovač

Pročitajte još