Slovački centar za kulturu Našice obilježio Međunarodni dan materinjeg jezika u OŠ kralja Tomislava

Slovački centar za kulturu Našice u suradnji s Osnovnom školom kralja Tomislava Našice povodom obilježavanja Međunarodnog dana materinjeg jezika realizirao je sadržajno bogat program na slovačkom za učenike šestog razreda. Cilj programa je bio upoznavanje učenika sa značajem očuvanja materinjeg jezika, jezične raznolikosti i višejezičnog obrazovanja.

Sve okupljene pozdravila je ravnateljica OŠ kralja Tomislava Vlatka Zahirović te istaknula „Škola smo s najvećim brojem učenika koji uče slovački jezik u Republici Hrvatskoj. Na to smo posebno ponosni jer to obogaćuje život škole, a time razvija multikulturalnost i toleranciju svih učenika. Ponosna sam na naše učenike i na učiteljicu Anu Marošević zbog brojnih uspjeha koje ostvaruju na svim natječajima na koje se prijave, te redovito osvajaju zapažene nagrade. Također, na svim priredbama i ostalim aktivnostima uključeni su učenici koji uče slovački jezik, a time se svakako doprinosi i raznolikosti te boljim i kvalitetnijim aktivnostima na razini cijele škole” – istaknula je ravnateljica Zahirović.

Ravnateljica Slovačkog centara za kulturu Našice Sandra Kralj Vukšić istaknula je važnost učenja materinjeg jezika jer se na taj način potiče naklonost prema slovačkoj kulturnoj baštini.

„I ove godine u suradnji s OŠ kralja Tomislava u Našicama organizirali smo tradicionalne radionice za učenike koji uče slovački jezik. Tim povodom održali smo edukativni program istog sadržaja u Osnovnoj školi Ivana Brnjika Slovaka u Jelisavcu te u Osnovna škola “Josip Kozarac” iz Josipovca Punitovačkog. Slovački centar za kulturu Našice koordinira slovačko školstvo na ovom području te tako navedenim aktivnostima i ove godine smo ukazali na značaj njegovanja materinjeg jezika kao temelja ontološkog i kolektivnog identiteta” – rekla je Kralj Vukšić.

Bogati programi doprinose boljem znanju

Profesorica slovačkog jezika Ana Marošević istaknula je da osim učenja slovačkog jezika, obilježavaju sve važne dane u godini s prigodnim aktivnostima.

„Povodom Međunarodnog dana materinskog jezika obilježili smo taj dan u sklopu suradnje sa Slovačkim centrom za kulturu, čije su voditeljice u školi realizirale radionicu, a glavna tema je bila Slovačka republika, ali i općenito koliko slovački jezik znaju djeca ovdje u našičkom kraju. Na sličnim radionicama povežemo se i s učiteljicama iz hrvatskog jezika gdje zajedno surađujemo te pripremamo zajedno, panoe, obilježavamo čitanje poezije ili neka prozna djela ili kazališne predstave. Upravo ovaj šesti razred danas itekako su pokazali da su vrlo nadaren razred jer osim odličnim ocjenama prošle godine osvojili su i nagradu s jednom predstavom Sol je vrjednija nad zlato koju su učenici odglumili kao lutkarsku predstavu.

Ovom prigodom prikazan je i projekt u suradnji internacionalnom slovačkom institucijom koja ima sjedište u Luksemburgu i Münchenu, čiji je jedan od projekata knjiga o lutkama „Janka i Matko” koji putuju po cijelom svijetu. Lutke su tako posjetile Kanadu, Australiju, Ameriku, Irsku i Englesku, a sada su u Našicama, te ćemo ih prošetati našičkim krajem i fotografirati kraj našičkih znamenitosti kako bi predstavili naš zavičaj u drugom izdanju knjige.” – naglasila je profesorica Marošević.

Pročitajte još