Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija – Otvorene važne teme za lokalne zajednice

Sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održana je u srijedu, 24. kolovoza 2022. godine u Varaždinskoj županiji. Raspravljalo se o aktualnostima iz djelokruga Ministarstva financija, raspolaganju državnom imovinom, višegodišnjem programu katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021. – 2030. te drugim temama. Sjednici je u ime Osječko – baranjske županije nazočio zamjenik župana Mato Lukić koji je istaknuo kako je sastanak predstavnika regionalnih samouprava izuzetno važan u rješavanju sličnih poteškoća s kojima se susreću na lokalnoj razini.

„Sjednice Izvršnog odbora HZŽ prilika su da zajednički raspravimo o nizu pitanja i otvorimo rasprave o važnim temama za naše lokalne zajednice. Na ovoj, 63. sjednici razgovarali smo o raspolaganju državnom imovinom, višegodišnjem programu katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.- 2030. te financijskoj perspektivi projekata zaštite prirode za razdoblje 2021. – 2027. Dijalogom i zajedničkim djelovanjem zasigurno možemo doprinijeti daljnjem razvitku svojih sredina.” – kazao je Lukić.

Predstavljen je Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko – posavske županije Danijel Marušić najavio je sastanak s ministrom financija Markom Primorcem kako bi se detaljno raspravile inicijative lokalne i regionalne samouprave. Također, istaknuo je važnost pitanja raspolaganja državnim zemljištem.

Predstavnici Državne geodetske uprave predstavili su Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021. – 2030. Provedbom aktivnosti iz Programa osigurat će se ažurni podaci o nekretninama u građevinskim područjima u Republici Hrvatskoj i područjima oko građevinskih područja koji su važni za razvoj gradova i općina, županija i države te u kojima se obavlja više od 80 % gospodarskih aktivnosti, a koji su nužni za nesmetan promet nekretninama, prostorno planiranje i gradnju, za poslove zaštite prirode i okoliša i održiv razvoj.

Pročitajte još