Samo nastavak odgovornog ponašanja može ublažiti propisane mjere

I danas je u sjedištu Osječko – baranjske županije u Osijeku održana sjednica Županijskog stožera civilne zaštite na kojoj je razmatrano stanje izazvano virusom COVID-19. Kako je rečeno, u posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ testirano je 75 uzoraka na COVID-19, od kojih se dva odnose na Brodsko – posavsku županiju, 10 na Vukovarsko – srijemsku, a 63 na osobe s područja Osječko – baranjske županije među kojima su dva nalaza bila pozitivna.

Prebivališta novooboljelih su Osijek i Beketinci, a oba su već bili u samoizolaciji. Ukupan broj pozitivnih na koronavirus na području Osječko – baranjske županije sada je 107 osoba. Na liječenju u KBC-u Osijek nalazi se 24 oboljele osobe, od kojih su tri na respiratoru. Trenutno su četiri medicinska djelatnika pozitivna na COVID-19, a 13 se nalazi u samoizolaciji (osam manje nego prethodnog dana). Do sada su 22 pacijenta otpuštena iz KBC-a, a 12 je izliječeno (plus jedan u Našicama), što je potvrđeno dvostrukim negativnim nalazom. Na liječenju u Općoj županijskoj bolnici Našice nalazi se samo jedna osoba pozitivna na COVID-19.

 

U samoizolaciji na području županije nalazi se ukupno 203 osobe, s tim da je dan ranije devet izašlo iz samoizolacije, a ta mjera je određena za 14 novih kontakata oboljelih osoba.

 

“Opasnost od širenja koronavirusa i dalje je prisutna na području naše županije, no imamo vrlo odgovorno ponašanje velike većine žitelja županije. Na žalost, ne ponašaju se baš svi u skladu s uputama i situaciju ne shvaćaju ozbiljno. Zato naglašavam; ako se nastavimo pridržavati mjera i time nastavimo održavati male brojke novooboljelih, imat ćemo popuštanje propisanih mjera. Ako poraste broj oboljelih i u izolaciji tada ćemo imati pooštravanje mjera. Stoga se nadam da svi razumijemo ozbiljnost situacije i da ćemo se tako i ponašati.” – rekao je danas župan Ivan Anušić nakon sjednice Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije.

 

Policijska uprava osječko – baranjska u zadnja 24 sata obavila je 30 provjera osoba u samoizolaciji, i to tri po dojavi građana i 27 samoinicijativno. U četiri slučaja, svi u Osijeku, provjeravane osobe nisu zatečena na prijavljenoj adresi. E-propusnice policija je provjeravala na 8 stalnih i 47 povremenih punktova. Od ukupno 2.504 legitimiranih osoba, valjane propusnice nije imalo devet osoba te im nije dopušten prolazak.

Pročitajte još