Na našičkom području prikupljeno 334 ruksaka za pomoć djeci u Beninu

Na našičkom području prikupljeno 334 ruksaka za pomoć djeci u Beninu

Na našičkom području prikupljeno 334 ruksaka za pomoć djeci u Beninu


13. svibnja ove godine Humanitarna udruga Dar dobrote uključila se u projekt „Ruksak“ koji je organizacija Marijini obroci Hrvatska organizirala za pomoć djeci u afričkoj državi Benin. Naime, radi se o organizaciji koja skrbi o više od 1.200.000 djece širom svijeta, a principom osiguravanja obroka u školama kako bi se djeci potaknulo na obrazovanje osiguravši im obrok u školama. Projekt „Ruksak“ osmišljen je na način da se školski ruksaci napune sadržajem, odnosno školskim priborom i osnovnim potrepštinama te se kao takvi pošalju djeci u Afriku i na taj im se način pomogne i potakne na daljnje školovanje.

Na našičkom području prikupljeno 334 ruksaka za pomoć djeci u Beninu

Humanitarna udruga Dar dobrote od početka svojeg postojanja nastojala je ostvariti suradnju s organizacijom Marijinih obroka zbog rezultata koje je ova organizacija postigla svojim humanitarnim i volonterskim angažmanom pomažući širom svijeta. Upravo je ovaj projekt bio prilika da se ta suradnja i realizira. Sama akcija je krenula s predavanjem o Marijinim obrocima koje je održano 18. svibnja u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice gdje je koordinatorica organizacije za Hrvatsku, Ivana Pudić, održala zanimljivo predavanje na kojem je predstavila organizaciju i njihove projekte. Akcija je trajala točno mjesec dana, do 13. lipnja i Dana Grada Našica, a tijekom akcije skupljeno je 334 ruksaka.

Na našičkom području prikupljeno 334 ruksaka za pomoć djeci u Beninu

Ruksaci su bili u tri veličine, S (6-8 godina), M (9-11 godina) i L (12-14 godina). Od ukupnog broja, 217 je ruksaka za djevojčice, dok je 117 ruksaka za dječake. U ovu akciju uključili su se mnogobrojni građani, mnogobrojne udruge, ustanove i organizacije s našičkog područja. Bile su uključene sve tri našičke osnovne škole – OŠ kralja Tomislava, OŠ Dore Pejačević, OŠ Ivan Brnjik Slovak; našička srednja škola; osnovne škole iz Đurđenovca, Podgorača i Feričanaca, te područna škola iz Beljevine. Uključile su se i mnogobrojne udruge – Zajednica žena Katarina Zrinski, Društvo Naša Djeca Našice, KUD Zagorci iz Beljevine, članovi Humanitarne udruge Dar dobrote. Nadalje, zaposlenice Porezne uprave Našice i zaposlenice Prekršajnog suda u Našicama, župljani župe Bokšić, te mnogobrojne građanke i građani Našica te stanovnici okolnih mjesta. Čak je jedan dio ruksaka stigao i s vinkovačkog područja gdje su donacije potaknuli Našičani. Osim prikupljenih ruksaka, prikupljeno je i 1.250 kuna, a cjelokupni iznos bit će uplaćen za potrebe osiguravanja obroka za školsku djecu u ratom opustošenom Južnom Sudanu gdje trenutno vlada glad i humanitarna katastrofa. Tako će taj iznos tijekom jedne cijele godine hraniti čak desetero djece.

Na našičkom području prikupljeno 334 ruksaka za pomoć djeci u Beninu

Koordinatori akcije za našičko područje, predsjednik Humanitarne udruge Dar dobrote, Robert Kresić, te profesor Goran Knežević iz Srednje škole Isidora Kršnjavoga, istaknuli su zadovoljstvo odazivom na ovu akciju te brojem prikupljenih ruksaka. Napomenuli su kako su njihove početne projekcije predviđale oko stotinu prikupljenih ruksaka no da je brojka od 334 ruksaka premašila sva očekivanja. Zahvalili su svima koji su se odazvali te izrazili radost što smo svi opet pokazali koliko veliko srce našički kraj ima.

Stric pivo

Pročitajte još