Projekt “Život bez predrasuda”

bl1
bl1

U četvrtak, 9 veljače ostvaren je projekt ŽIVOT BEZ PREDRASUDA, učenika Srednje škole Isidora Kršnjavoga, Našice koji provode učenici trećih i četvrtih razreda Gimnazije i Ekonomske struke.

Ove godine smo tragom upoznavanja religijskih zajednica Islamski centar u Zagrebu, zakonodavnog tijela u Republici Hrvatskoj Hrvatski sabor i sudjelovanjem na glazbeno-scenskom spektaklu njemačko-engleske grupe GREGORIAN, proširili svoja znanja i obogatili iskustva.

bl2

*U Islamskom centru ugostila nas je Lamija Alili, teologinja Islama. U srdačnom zajedništvu kroz uvodno predavanje o Islamu i muslimanskoj vjeri, o zajedničkim religijskim korijenima i bogatstvu u različitosti, tradicijskim životom, kroz dijalog s našim učenicima razgovarali smo o aktualnim temama koje dodiruju i isprepliću vjeru, kulturu, politiku, ekonomiju, sociološke fenomene kao toleranciju, suživot, brigu za nemoćne, brzi razvoj na uštrb zdravog života koji razara obitelji, razgrađuje tradiciju, narušava prirodu.

Obišli smo prostore džamije, knjižnice, muzejskog dijela i dogovorili skorašnje ponovno druženje te razvoj suradnje naših srednjih škola Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića i Srednje škole Isidora Kršnjavoga.

* U Hrvatskom saboru smo uz stručno vodstvo prošli zgradom Hrvatskog sabora i dvoranama koje imaju svoju važnost iz povijesti ali i za vrijeme u kojem smo stvorili temelje za modernu Republiku Hrvatsku.

U dvorani A. Šokčevića informirani smo o funkcioniranju zakonodavne institucije Hrvatskog sabora kao i o njegovim uredima te funkcioniranju svih čimbenika. Ovaj je put bila značajna tema vezana za ministarstvo znanosti i trenutnog ministra te nam se nije odazvao nitko od zastupnika. Promatrali smo dio rada zastupnika s galerije u Sabornici.

Mnogo čime smo impresionirani ali i doista razbili predrasude. Inter nos smo razgovarali o tome kako sustav ipak ne prepoznaje obične ljude kao i da moć bitno mijenja čovjeka te da svečana odijela ne čine čovjeka i groteskno je vidjeti poneke ljude u Saboru koji izričajem nisu dorasli svojoj dužnosti narodnog zastupnika. Naravno, zaključujemo kako je nužno raditi na sebi, razvijati svoje obrazovne kompetencije ali i društveno – humanističke vrednote koje će imati na prvom mjestu OPĆE DOBRO.

bl3

* U zagrebačkoj Areni smo uživali u nastupu Gregorian, njemačko – engleske glazbene grupe. Inspirirani gregorijanskim napjevom izvedene su obrade suvremenih pop i rock pjesama.

Gregorian mnogi zbog scenskog izgleda i načina pjevanja percipiraju kao redovnike, no oni to nisu. Većina potječe iz religioznih engleskih obitelji, a pjevati su počeli u crkvenim zborovima. Bend, koji čini osmero pjevača i jedan ženski vokal te prateći bend s bubnjarom, gitaristom i klavijaturistom, jedina je takva internacionalno popularna skupina koja uspješno kombinira gregorijanski koral s pop rock glazbom.

Do sad su prepjevali neke od najvećih hitova svjetskih izvođača poput Celine Dion, Dire Straitsa, grupe Queen, Guns’n’Rosesa, Rolling Stonesa, U2-a, Depeche Modea, Coldplaya, R.E.M-a, Metallice, Led Zeppelina, Green Daya ali i filmske teme poput one iz kultnog filma Kum.

bl4

Mi smo uživali u glazbeno-scenskom nastupu te imali svoje zadatke; promatrati interakciju s publikom, umjetnički aspekt samog izvođenja pjesama i scenografiju te doživjeti poruku mira i zajedništva.

Naše impresije prenijeti ćemo svojim prijateljima i razrednim kolegama u školi.

Skupinu od pedeset srednjoškolaca vodili su profesorica Vesna Dudjak, Sanela Vidaković Mandić, volonterska suradnica Sanja Milanović, dr. i Anđelko Cvijetović.

Pročitajte još