Našičani s djecom iz 11 zemalja provode projekt “Tree Detectives Across Europe”

Našičani s djecom iz 11 zemalja provode projekt Tree Detectives Across Europe


Učenici 7. b i 7.c razreda Osnovne škole Dora Pejačević pod mentorstvom učiteljice engleskog jezika Alenke Taslak i učiteljice biologije Leopoldine Vitković provode projekt E – Twinning pod nazivom Tree Detectives Across Europe. U projektu zajedno s našičanima sudjeluju i učenici iz Španjolske, Poljske, Latvije, Grčke, Turske, Engleske, Francuske, Njemačke, Rumunjske, Portugala i Gruzije.

S ovim višim temperaturama, nakon kratke pauze počinje novi ciklus aktivnosti u ovom projektu. Prije zime učenici su odredili vrste drveća iz školskog vrta koje će pratiti tijekom proljeća, jer glavni je cilj ovog projekta utvrditi pupa li drveće istih vrsta u isto vrijeme u različitim dijelovima Europe. Djeca su se međusobno upoznala, zajedno kreirala logo projekta, a sve daljnje aktivnosti rade u mobilnoj aplikaciji i-Naturalist, gdje upisuju prikupljane informacija o drveću te sudjeluju u kreiranju rječnika pojmova na svim zastupljenim jezicima.

“Mi zapravo pratimo kako klimatske promjene utječu na razvoj lisnih pupova u različitim zemljama, utječu li općenito na prirodne pojave kod drveća. Svaki je učenik odabrao jedno drvo koje će pratiti, pa je to drvo prvo morao fotografirati dok je još imalo lišće, opisati biljne vrste pa fotografije postaviti na platformu na taj način svi su učenici s projekta prikupili svoja zapažanja.” – ističe Leopoldina Vitković, učiteljca biologije, koja smatra da je ovo idealan projekt za učenike u tom uzrastu jer upravo uče o biljnom carstvu, pa ga lakše nastavnice mogu uklopiti u nastavu, no često to zahtjeva i dodatan angažman i učitelja i učenika.

Učenici, su slaže se i ravnateljica ove škole Jaminka Falamić, vrlo zainteresirani za projekt jer se u njemu koriste digitalnim alatima, sve se radi preko mobitela, a i razvijaju jezik jer se komunikacija odvija na stranom jezikom. Krajem školske godine je planiran završetak projekta.

Stric pivo

Pročitajte još