Predstavljena zavičajna publikacija mr. sc. Branka Kranjčeva „Priče iz prošlosti našega zavičaja”

 

U srijedu, 19. lipnja 2024. godine u Višenamjenskoj dvorani Dvorca Pejačević u Našicama, predstavljena je zavičajna publikacija autora mr. sc. Branka Kranjčeva pod nazivom Priče iz prošlosti našega zavičaja – Istraživački pristup u obradi zavičajne kulturno-povijesne baštine – Iskustva iz prakse, u organizaciji Zavičajnog muzeja Našice, u sklopu proslave Dana Grada Našica.

Knjigu je predstavila i o knjizi govorila urednica publikacije Melita Husnjak kustosica, doktorandica Povijesti umjetnosti i kulturne baštine djelatnica Zavičajnog muzeja Našice, zatim lektorica i korektorica publikacije Ivana Ostrički, stručna suradnica knjižničarka savjetnica, Voditeljica knjižnice u Osnovnoj školi Kralja Tomislava u Našicama te autor publikacije profesor Branko Kranjčev.

Publikacija sadrži dvanaest različitih poglavlja od kojih svako donosi jednu priču iz zavičajne prošlosti

Moderatorica događaja je bila Jasna Jurković Voditeljica arheološkog i etnološkog odjela Zavičajnog muzeja Našice koja je ispred Muzeja pozdravila sve prisutne, predstavnike Grada Našica predsjednika Gradskog vijeća gospodina Krešimira Žagara, ravnatelje škola, Gradske knjižnice Našice, profesore, goste te predstavila program događaja. U svom govoru osvrnula se na dugogodišnji rad i suradnju profesora Kranjčeva i Zavičajnog muzeja Našice, koji 1971. godine postaje član Komisije za osnivanje muzeja u Našicama te na taj način sudjeluje u stvaranju ove ustanove.

Osobito i intenzivno surađuje s arheološkim i prirodoslovnim odjelom kojima poklanja svoje zbirke te odjelom Muzejske knjižnice. Stvarajući zavičajne zbirke kao sredstvo vizualizacije konkretne zavičajne povijesti, dakle one o kojoj se ne uči u općim udžbenicima, učenike i sve zainteresirane je usmjeravao prema razumijevanju muzejske ustanove koja prikuplja, proučava, stručno obrađuje i prezentira raznoliku građu – u ovom slučaju onu pomoću koje učimo o vlastitom zavičaju i korijenima.

Publikacija sadrži dvanaest različitih poglavlja od kojih svako donosi jednu priču iz zavičajne prošlosti, odnosno povijesti. Priče se gotovo isključivo odnose na uži zavičaj: Našice i okolna mjesta te na pojave, događaje i ličnosti koje su značajno utjecale na život i rad njegovih stanovnika u bližoj i daljoj prošlosti. Knjiga je namijenjena nastavnom osoblju i učenicima i svima onima koji Našice i okolicu doživljavaju kao svoj zavičajni prostor te žele bolje upoznati njegovu prošlost kao i baštinskim ustanovama muzejima, arhivima, galerijama i knjižnicama.

Na kraju predavanja uručene su knjige predstavnicima ustanova, nastavnicima i učiteljima koji su koristili priče u nastavi te osobama koji su bili dijelom priča i čiji su predmeti predstavljeni u knjizi.

Izvor: Zavičajni muzej Našice, kustosica Melita Husnjak

Pročitajte još