Novi model osigurava kvalitetan javni prijevoz putnika i radna mjesta

Održivost javnog linijskog prijevoza i njegova važnost za razvoj istočne Hrvatske bila je tema danas (9. lipnja 2020. godine) održanog sastanka župana Osječko – baranjske županije Ivana Anušića i generalnog direktora Arrive za Hrvatsku Dražena Divjaka. Na sastanku u prostorijama Arrive na Autobusnom kolodvoru Osijek sudjelovali su i predsjednik Uprave Panturist d.d. i direktor APP d.d. Požega Saša Ilić, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Mario Madunić, načelnik Sektora inspekcije sigurnosti cestovnog prometa i cesta Franc Hajdinjak te pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić – Milardović.

“Tvrtka Arriva je najveći pružatelj usluga putničkog prijevoza u Hrvatskoj, a na području Osječko – baranjske županije obavlja 90 posto putničkog prijevoza, pa smo danas razgovarali o ukupnoj organizaciji i daljnjem funkcioniranju javnog putničkog prijevoza na području naše županije. Naime, poslovanje te tvrtke, kako i drugih gospodarskih djelatnosti ugroženo je zbog utjecaja pandemije koronavirusom, a nama je ključan kvalitetan prijevoz od prvog do zadnjeg grada i sela, želimo ravnomjeran razvoj Županije te da bez obzira u komu mjestu žive svako dijete i radnik mogu normalno funkcionirati, odlaziti u školu i na posao. Međutim, za to je potreban drugačiji način organizacije prijevoza te smo s predstavnicima Arrive i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture razgovarali na koji način organizirati i zadržati kvalitetu prijevoza i usluge, a da tvrtka Arriva zadrži sve svoje djelatnike. Zaključke sastanka prezentirat ćemo Ministarstvu, ministru Olegu Butkoviću i premijeru Andreju Plenkoviću. Od rujna kreće nova školska godina, nadamo se u normalnim uvjetima i bez pandemije, te trebamo osigurati kvalitetan prijevoz svim putnicima. Za donošenje novog modela funkcioniranja i financiranja javnog putničkog prijevoza postoji dobra volja, što je ključno, a model ćemo zajedno pronaći. Određene smjernice i okviri također postoje, pa ćemo vrlo brzo dati konkretne mjere kojima bi svi involvirani u projekt bili zadovoljni, a korisnici imali kvalitetnu uslugu.” – rekao je župan Ivan Anušić.

Generalni direktor Arrive za Hrvatsku Dražen Divjak naglasio je kako tvrtka djeluje na području 13 hrvatskih županija, s tim da su joj stožerne Osječko – baranjska, Požeško – slavonska, Istarska i Primorsko – goranska županija. Trenutno radi s 25 posto kapaciteta, uz poštivanje preporuka epidemiologa, a priprema se za jesen kada očekuje normaliziranje ukupnog života.

“Pandemija koronavirusa generirala je ogromne probleme na naše poslovanje. Praktično smo preko noći ostali bez prihoda, a imamo 1.400 zaposlenih, 600 voznih jedinica, 70 lokacija prodajnih mjesta i kolodvora. Moram pohvaliti Vladu RH koja je na vrijeme prepoznala problem, posebice prijevoza putnika i turizma, te nam je od prvog dana osigurana pomoć u iznosu minimalnih plaća. Isto tako je dogovoreno da sektori turizma i putničkog prijevoza za lipanj, srpanj i kolovoz budu pod istim mjerama kako i do sada, što će nam omogućiti nastavak kakvog takvog poslovanja do jeseni kada bi trebali definirati nove odnose. Riječ je o ugovorima o javnim uslugama, modelu koji postoji u cijeloj Europi i koji kroz javno-privatno partnerstvo osigurava održiv i zadovoljavajući model za prijevoznike, županije, gradove i općine te naravno korisnike.” – rekao je Divjak te još jednom zahvalio na korektnoj suradnji županu, ministru, kao i svim državnim institucijama te najavio zajedničko definiranje novog modela javnog prijevoza putnika.

Pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Mario Madunić rekao je kako su u Ministarstvu svjesni da je dosadašnji model funkcioniranja županijskog prijevoza teško održiv, pa se priprema uvođenje javne usluge u svim županijama.”Time želimo omogućiti kvalitetan i dostupan prijevoz, jednak u velikim gradovima i slabo naseljenim ruralnim područjima. Ministarstvo koordinira pripreme sa svim županima, a svaka županija će imati specifičan model, no postoji i mogućnost da susjedne županije potpišu zajednički ugovor.” – rekao je Madunić.

Nakon radnog sastanka svi njegovi sudionici obišli su novu automatsku ekološku praonicu autobusa u Osijeku, prvu te vrste u istočnom dijelu Hrvatske. Investicija je vrijedna pet milijuna kuna.

Pročitajte još