Predstavljen novi program za zanimanje medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice

U Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga u Našicama danas je održano svečano predstavljanje novog programa za zanimanje medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege. Program je predstavio ravnatelj škole, Željko Filjak, u prisustvu visokih dužnosnika, lokalnih čelnika te stručnjaka iz područja medicinske skrbi. Nova inicijativa obuhvaća obrazovni program namijenjen mladima koji žele započeti karijeru u zdravstvenom sektoru, posebno usmjerenom prema općoj njezi. Predstavljanju su prisustvovali župan Mato Lukić, dožupan Josip Miletić, gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, Miranda Glavaš – Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Osječko – baranjske županije te dr. sc. Zvjezdana Gvozdanović, mag. med. techn., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo.

Župan Mato Lukić naglasio je važnost programa za regionalni razvoj i poboljšanje zdravstvenih usluga.

„U Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice otvaramo novo razredno odjeljenje za obrazovanje medicinskih sestara i tehničara, što je deficitarno zanimanje u Republici Hrvatskoj. Do sada, ova struka se uglavnom obrazovala u tri razredna odjeljenja u Osijeku. S obzirom na potražnju na tržištu rada i nedostatak od preko 4000 medicinskih sestara na nacionalnoj razini, odlučili smo proširiti obrazovnu ponudu i ovdje u Našicama. Naša županija trenutno broji 2877 registriranih sestara i tehničara, ali to nije dovoljno s obzirom na potrebe zdravstvenih i socijalnih ustanova našeg područja, uključujući KBC, našičku bolnicu, Dom zdravlja, Zavod za javno zdravstvo te ustanove socijalne skrbi poput domova za stare i nemoćne.

Osim toga, gradnja novog doma za stare i nemoćne dodatno će povećati potrebu za stručnjacima iz ove oblasti. Osluškujući potrebe na terenu i u suradnji sa zdravstvenim ustanovama, Ministarstvo je konačno odobrilo otvaranje novog odjeljenja u našičkoj srednjoj školi, što će našim mladima osigurati posao nakon pet godina obrazovanja. Važno je kontinuirano pratiti potrebe zajednice i osigurati adekvatnu obrazovnu ponudu kako bismo osigurali dovoljan broj stručnjaka za zdravstvenu skrb na našem području. Očekujemo da će novo razredno odjeljenje ovdje u Našicama biti uspješno i da će doprinijeti zadovoljenju potreba naših zdravstvenih ustanova.” – izjavio je župan Lukić.

Našice ima dugu tradiciju srednjeg školstva

Gradonačelnik Krešimir Kašuba istaknuo je kako se uz podršku lokalnih vlasti, stručnjaka i zajednice, očekuje da će program pružiti mladima iz Našica i okolice priliku za uspješnu karijeru u medicinskom području.

„Našice ima dugu tradiciju srednjeg školstva koja traje već 70 godina, a također imamo dugogodišnju tradiciju našičke bolnice i Doma zdravlja. Našička bolnica se ponosi svojim statusom jedne od najkvalitetnijih i najbolje opremljenih ustanova takvog tipa u Hrvatskoj što je izvor ponosa za nas Našičane. Današnji dan je veliki za naš Grad, jer prije četrdesetak godina iz ove srednje škole izašlo je oko 260 medicinskih sestara i tehničara, ali od tada škola nije nudila ovaj program. Ovi kadrovi su deficitarni, a s obzirom na izgradnju Centra za starije i nemoćne u sljedeće dvije godine, bit će nam još potrebniji. Važno je istaknuti da naši učenici neće morati putovati ili živjeti izvan grada kako bi se obrazovali. Ovaj dan je prilika da se zahvalimo svima koji su doprinijeli ostvarenju ovog programa. Velika zahvala ide našem tadašnjem županu, sada ministru obrane gospodinu Anušiću, kao i sadašnjem županu gospodinu Lukiću, dožupanu Miletiću, ravnatelju srednje škole, pročelnici, ali i našem dogradonačelniku, saborskom zastupniku i bivšem ravnatelju bolnice pokojnom doktoru Hrvoju Šimiću koji je godinama radio na ostvarivanju ovog programa.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba zahvalivši se svima koji su doprinijeli ostvarenju ovog važnog cilja.

Važno je pratiti potrebe tržišta rada i osigurati obrazovnu ponudu

Dožupan Josip Miletić je izrazio podršku novom programu istaknuvši kako Osječko – baranjska županija s ponosom podržava inicijative koje promiču obrazovanje i stručnost u zdravstvenom sektoru.

„Izuzetno smo zadovoljni što najavljujemo novi program koji će se otvoriti u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga – program za obrazovanje medicinskih tehničara, a započet će iduće školske godine. Ovaj program će pružiti kvalificirani kadar koji je iznimno važan i tražen, a koji će služiti potrebama Opće županijske bolnice Našice kao i Domu zdravlja. Na današnjem potpisivanju ugovora kao i na konferenciji za novi Centar za starije i nemoćne osobe obećali smo provedbu ovog programa što danas ostvarujemo. Moram spomenuti i razgovore s bivšim ravnateljem bolnice, saborskim zastupnikom i dogradonačelnikom, Hrvojem Šimićem koji, na žalost, više nije s nama, gdje smo razmatrali ovu inicijativu. Ove jeseni odlučili smo pružiti maksimalnu potporu s različitih razina vlasti. Stoga se zahvaljujem Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu financija kao i ministru i bivšem županu Ivanu Anušiću, koji su pružili značajnu podršku za otvaranje ovog programa u Našicama. Također, zahvaljujem našem županu Mati Lukiću na njegovoj podršci i vjerujem da će ova medicinska škola već ove jeseni biti popunjena. Što se tiče Osječko – baranjske županije, ističem važnost očuvanja programa medicinskih tehničara. Bez obzira na želju Ministarstva da se smanji broj ovih programa u Osijeku, odlučili smo zadržati tri razredna odjeljenja. Važno je pratiti potrebe tržišta rada i osigurati obrazovnu ponudu koja odgovara potrebama zajednice, a to je nešto što smo radili i nastavit ćemo raditi i u budućnosti.” – zaključio je dožupan Miletić.

Praktična nastava ili obuka provodit će se u manjim skupinama od po osam učenika

Ravnatelj srednje škole, Željko Filjak, istaknuo je da će se upisivati 24 učenika, što odgovara pedagoškom standardu za formiranje standardnog razrednog odjela.

Prve dvije godine programa obuhvaćaju opće obrazovanje, odnosno gimnazijski program, dok su posljednje tri godine posvećene isključivo struci. Učenici će tijekom posljednje tri godine svog obrazovanja proći isključivo obuku koju će voditi liječnici ili magistri medicinskih sestara. Praktična nastava ili obuka provodit će se u manjim skupinama od po osam učenika, kako bi se osigurala osobna pažnja i visoka kvaliteta praktične obuke, naglasio je ravnatelj.

„U ime ravnatelja Opće županijske bolnice Našice Dine Vida te svih djelatnika naše bolnice, kao i u svoje osobno ime, srdačno vas pozdravljam. Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje u Srednjoj školi Izidora Kršnjavoga u prigodi otvaranja razreda Medicinske škole općeg smjera. Posebno me raduje što se ovo događa uoči Dana sestrinstva, koji se proslavlja 12. svibnja, na rođendan Florence Nightingale. Ponosna sam što kao sestra sudjelujem u ovom važnom trenutku za cijelu našu regiju, uključujući Našice i okolicu, te za našu djecu koja će pohađati ovu školu. Također, veselim se novim naraštajima koji će biti spremni raditi u našim bolnicama i zdravstvenim ustanovama.” – rekla je Gvozdanović.

Pročitajte još