Podgoraču održana najukusnija manifestacija – Osmi ”Uskrsni stol”

podgorac1
podgorac1
Svake godine Mladi Uskrs u Podgoraču obogaćuje manifestacija ”Uskrsni stol” s prikazom uskrsnih običaja i tradicijskih jela te odabirom najljepšeg uskrsnog  stola, košare i pisanica, koja je po osmi put održana u Vatrogasnom domu. Najukusnija manifestacija održana je u organizaciji HKD-a Podgoračani iz Podgorača, a pod pokroviteljstvom Općine Podgorač. I predsjednica HKD-a Podgoračani Zdenka Vukomanović i općinski načelnik Goran Đanić bili su zadovoljni etno gastro manifestacijom.
podgorac2

„Ova manifestacija je jako bitna za očuvanje tradicije i uskrsnog blagovanja, ali i za kulturni život općine Podgorač. Općina je ponosna na ovu manifestaciju koja se realizira uz veliku zajedničku suradnju sa HKD-om i osnovnom školom koja puno pomaže. Ova manifestacija ima osam godina plodnog stvaralaštva kroz koju je prošlo 40 društava, što znači da je ona postala ne samo općinska, nego i županijska“ – rekao je Đanić, podsjetivši da je podgoračka manifestacija uspješno predstavljena i u Bruxellesu, zahvaljujući euparlamentarki Biljani Borzan.  

podgorac3

Laskava titula najljepšeg uskrsnog stola pripala je HKUD-u iz Darde. Nagrada za najljepše pisanice, prema ocjeni tročlane stručne komisije, koju je predvodila Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice, pripala je KUD-u Nikola Šubić Zrinski iz Petrijevaca, koji je po prvi put sudjelovao na ovoj manifestaciji, a najljepšu uskrsnu košaru imao je HKD Podgoračani iz Podgorača. Predsjednica HKD-a Podgoračani Zdenka Vukomanović odlučila je novčanu nagradu podijeliti sa HKD-om Manuel iz Feričanaca, koji su bili u užem izboru za najljepšu košaru. U programu je osim nagrađenih, sudjelovao i KUD Sloga iz Satnice Đakovačke.

„Pisanice su rađene u nekoliko tehnika i tu smo imale najmanje problema i s obzirom da je u Slavoniji poznata tehnika bojanja voskom, pisanice Petrijevčana bile su najljepše. U drugoj kategoriji oštro su se tukle dvije košare. Uskrsna košara iz Feričanaca bila je prekrasna, prekrivena s izuzetno bogato izvezenim ručnikom, ali je ipak pobijedila podgoračka. A izuzetno dugo smo se i dogovarale i kod uskrsnog stola. Satnica Đakovačka je prikazala relativno skroman, ali izuzetno autohton prikaz uskrsnog stola i na tome im čestitamo, ali obilje i bogatstvo koje je prikazalo društvo iz Darde sa nekoliko vrsta kruha te priborom za jelo i posuđem, stolnjacima i tkanicama, donijelo je  prevagu“  – objasnila je Lučevnjak, pohvalivši sva kulturno-umjetnička društva.

podgorac4

Nakon ocjenjivanja, posjetitelji podgoračke manifestacije i ljubitelji dobre gastro priče  uživali su u ponuđenoj hrani – kuhanoj šunki, švarglu, kuhanim jajima, mladom luku, hrenu, siru, vrhnju, domaćem kruhu i pogači te rakiji i vinu – baranjskoj graševini i feričanačkoj frankovki. Bilo je tu i slanih i slatkih kolača u rasponu od pogačica s čvarcima, poderanih gaća, lepinja, orahovnjače, makovnjače, kiflica, štrudle s jabukama, oblatni, kuglofa, pite s jabukama.

Pročitajte još