Oznaka „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ od sada i na konzumnim jajima

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u četvrtak 10. veljače 2022. godine, zajedno s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom, ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem te ravnateljicom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darjom Sokolić, a u nazočnosti zamjenice župana Varaždinske županije Silvije Zagorec te proizvođača, predstavnika tvrtke Luneta i članova Udruge za znanost o peradi koja je ujedno podnositelj zahtjeva, sudjelovala u označavanju prvih konzumnih jaja znakom „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ u Svetom Đurđu u Varaždinskoj županiji, pri čemu je planirano označavanje čak 15 milijuna komada.

Hrvatski sektor proizvodnje jaja u 2021. godini ostvario je 6% veću količinu u odnosu na 2020. godinu

„Od srca čestitam proizvođačima i članovima Udruge za znanost o peradi povodom ostvarivanja prava na korištenje znaka „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ kojim se, osim dokazane sljedivosti kroz cijeli postupak proizvodnje, potrošačima jamči i dodana vrijednost, odnosno parametri kvalitete viši od onih propisanih zakonom. Također, nakon priznatih oznaka za jabuke i jaja, specifikacija za povrće je u postupku notifikacije na EU razini, dok je iskazan interes i održane konzultacije za označavanje mesa peradi, svinjskog mesa te mlijeka i mliječnih proizvoda.“ – izjavila je tom prigodom ministrica Vučković.

Također, istaknuto je kako je hrvatski sektor proizvodnje jaja u izazovnoj 2021. godini ispunjenoj tržišnim poremećajima ostvario 6 % veću količinu u odnosu na 2020. godinu, a Ministarstvo poljoprivrede putem 13 potpuno novih COVID mjera pomoći domaćim proizvođačima isplatilo 675 milijuna kuna, pri čemu je samo za sektor peradarstva putem tri programa potpore osigurano 32 milijuna kuna.

Želja je da se potaknu kupci na kupovinu jaja proizvedenu u Hrvatskoj

„Drago nam je što smo prvi proizvođač jaja sa oznakom Dokazana kvaliteta. Zahvaljujem se Ministarstvu poljoprivrede i Udruzi za znanost o peradi na ovoj hvalevrijednoj inicijativi koja će se sigurno pretvoriti u jedan uspješan projekt. Želja nam je da zajedno s ostalim proizvođačima jaja u Hrvatskoj potaknemo kupce da kupuju jaja proizvedena u Hrvatskoj i da budu sigurni kada vide znak Dokazane kvalitete da se uistinu radi o domaćim jajima više kvalitete. Svi zajedno moramo raditi na promociji znaka da bude prepoznat na svim prodajnim mjestima.“ – izjavio je proizvođač Dražen Čurila.

„Ponosna sam što je u dobrovoljnom nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ prvi certificirani proizvod u sektoru proizvodnje konzumnih jaja upravo iz naše Varaždinske županije. Naša obiteljska gospodarstva doprinijela su i doprinose prepoznatljivosti hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na razini EU i to uspješnom registracijom naziva proizvoda „Varaždinsko zelje“ kao zaštićena oznaka izvornosti te „Varaždinski klipič“, „Varaždinsko bučino ulje“ i „Ludbreški hren“ kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.“ – rekla je zamjenica župana Zagorec. Sektor proizvodnje voća – jabuka, prvi je sektor koji je prepoznao prednost.

Više informacija o nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“ potražite na poveznici Dokazana kvaliteta.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Pročitajte još