Provedba programa “PoMoZi Da” u sklopu projekta Živjeti zdravo!

Tijekom lipnja i srpnja 2021. održano je novih 7 trodnevnih edukacija napredne razine edukativnog programa mentalnozdravstvenog opismenjavanja odgojno-obrazovnih djelatnika PoMoZi Da.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMESkup znanja i vještina koje pruža ovaj program pokazao se iznimno važnim svim odraslima koji rade s djecom i mladima jer navedena znanja olakšavaju prepoznavanje problema mentalnog zdravlja, a usvajanje vještine psihološke prve pomoći može olakšati pristupanje i pružanje potrebne podrške učeniku s problemom te potaknuti na traženje stručne pomoći. Program se temelji na primjerima dobre prakse u svijetu i primjerima Svjetske zdravstvene organizacije te na rezultatima istraživanja zdravstvene pismenosti odgojno – obrazovnih djelatnika u području mentalnog zdravlja djece i mladih provedenoga 2017. godine. Programom su obuhvaćeni depresivno-anksiozni problemi kod djece i mladih te s njima povezani problemi samoozljeđivanja, razmišljanja o samoubojstvu, zlouporabe alkohola, gubitka i tugovanja.

3P označava korake pružanja psihološke prve pomoći djeci i mladima tijekom neposrednog razgovora

Provedene trodnevne edukacije u lipnju i srpnju vodili 3P edukatori iz županijskih zavoda za javno zdravstvo:

Ivana Zovak i Dejvid Zombori u Brodsko – posavskoj županiji,

Marija Kribl i Matea Mauer u Osječko – baranjskoj županiji

Nadica Puškaš i Mirjana Vincek-Škvorc u Koprivničko – križevačkoj županiji

Viktorija Šogorić i Suzana Fabijanić u Sisačko – moslavačkoj županiji,

Kristina Manestar, Marina Gulin i Dora Srdelić Ljubičić u Ličko – senjskoj županiji i

Andreja Radić i Lucija Sabljić u gradu Zagrebu.

3P označava korake pružanja psihološke prve pomoći djeci i mladima tijekom neposrednog razgovora (tri osnovna koraka koji počinju slovom P – Pristupi, Podrži i Potakni)

Ukupno je do sada trodnevne edukacije uživo završilo 196 odgojno-obrazovnih djelatnika iz 62 osnovnih škola, 36 srednjih škola i 6 Centara za odgoj i obrazovanje ili učeničkih/đačkih domova

Ova edukacija sastavni je edukativnog paketa PoMoZi Da koji uključuje i osnovnu razinu pokrenutu u lipnju 2020. kao  e-kolegij, odnosno kao učenje na daljinu, na CARNET-ovom MOOC sustavu.

Osnovnu razinu je do sada upisalo 3504 odgojno – obrazovnih djelatnika, a završnom testu pristupilo njih 2062.

Program PoMoZi Da je razvijen u sklopu projekta Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, elementa Zdravstveno obrazovanje, podelementa Mentalno zdravlje. Više o programu pogledajte na sljedećem linku Edukativni program PoMoZi Da ili Koraci prijave.

Izvor: HZJZ

Pročitajte još

Učitavanje...