OŠ Dore Pejačević Našice sudjelovala u eTwinning projektu „Spotting“

 

Učiteljica engleskoga jezika, Alenka Taslak, zajedno s učenicima 5.c i 5.d razreda Osnovne škole Dore Pejačević Našice, ostvarila je inspirativan Skype video poziv s učenicima iz Portugala i njihovom učiteljicom Manuelom Correia. Ovaj online susret realiziran je 30. travnja 2024., u sklopu eTwinning projekta „Spotting“ koji potiče suradnju učenika različitih zemalja i razmjenu iskustva putem internetskih alata.

Učenici ove škole su se srdačno predstavili portugalskim vršnjacima, dijeleći informacije o sebi, svojim interesima, hobijima i načinu na koji provode slobodno vrijeme. Kroz ovu interakciju, razvijali su svoje jezične vještine i kulturološku osviještenost. Posebno zanimljivo bilo je izmjenjivanje fraza na portugalskom i hrvatskom jeziku. Našički osnovnoškolci su naučili nekoliko osnovnih izraza, a njihovi portugalski prijatelji su se trudili izgovoriti nekoliko riječi na hrvatskom jeziku. Ova razmjena jezičnih vještina dodatno je obogatila njihovo iskustvo.

Učenici iz Portugala, Finske, Turske, Japana i Hrvatske udružuju snage u ovom projektu kako bi pomogli žirafi Kipkee

Projekt se provodi ovu školsku godinu od rujna do lipnja, a temelji se na istinitim vijestima o žirafi ženskog spola rođenoj 31. srpnja 2023. godine u zoološkom vrtu Brights u Tennesseju (SAD). Žirafa je posebna po tome što je cijela u jednoj boji, dakle rođena je bez pjegica. U eTwinning projektu „Spotting“ žirafa se zove Kipkee, što je i bilo jedno od predloženih imena, a znači „Jedinstvena“. Ona je uvijek „u oblacima“ i luta svijetom u potrazi za svojim pjegicama (zbog toga i naziv projekta). Tijekom svoje potrage Kipkee upoznaje nove prijetelje i putem uči o drugim zemljama, različitim kulturama i jezicima, životinjama, staništima, okolišu… Ukratko, o svemu što potiče znatiželju učenika. Učenici iz Portugala, Finske, Turske, Japana i Hrvatske udružuju snage u ovom projektu kako bi pomogli Kipkee da što više nauči o svijetu koji je okružuje. Virtualno se povezuju i surađuju kako bi Kipkee na svom putu mogla prikupiti što više pjegica. Na taj način razvijaju vještine 21. stoljeća i obrazuju se za digitalno građanstvo. Radom u projektu učenici razvijaju kompetencije poput suradnje, komunikacije, kreativnosti, kritičkog razmišljanja, digitalne pismenosti i etičkog ponašanja na mreži što im omogućuje odgovorno kretanje digitalnim okružjem i aktivno sudjelovanje u povezanom svijetu.

Izvor: OŠ Dore Pejačević Našice

Pročitajte još