Opsežni građevinski radovi u Našicama

radovi1
radovi1

Prije nekoliko tjedana se, čemu mogu svjedočiti svi građani Našica, u samom gradu i okolnim mjestima započelo s vrlo opsežnim radovima rekonstrukcije komunalne infrastrukture, te ulica i staza. Još u ljeto ove godine započela je izgradnja i rekonstrukcija vodoopskrbne i kanalizacijske mreže u vrijednosti od čak 7 milijuna kuna. Upravo zbog tih radova, preusmjerenja prometa na okolne ulice i što bolje informiranosti građana, danas smo u prisustvu gradonačelnika grada Našica Krešimira Žagara obišli spomenuta gradilišta, te nam je on odgovorio na pitanja o financijskim ulaganjima i rokovima privođenja samih radova kraju.

radovi2

„Proteklu 2016. godinu će svakako obilježiti veliki infrastrukturni radovi na komunalnoj infrastrukturi i na našim prometnicama, cestama i nogostupima. Kako smo i najavljivali početkom ljeta počeli su veliki radovi na sanaciji vodoopskrbne i kanalizacijske mreže vrijedni milijun eura. Dakle, na desetak radilišta u samom gradu u pogonu je gotovo sva građevinska operativa koja je na raspolaganju na području naše županije i šire. Što se tiče dinamike samih radova, naravno da bismo voljeli i bili sretni da su već i okončani, ali s obzirom na niz izvoditelja te njihove objektivne i subjektivne teškoće u poslovanju i radu, a nešto svakako i zbog vremenskih prilika, ti radovi traju i dalje, ali svakako će završiti u ovoj godini. Uz te radove Našičkog vodovoda, a koji se financiraju preko Hrvatskih voda sredstvima Europske Unije, imamo i velike radove koje financira Grad i to vlastitim sredstvima, ali i sredstvima naših fondova, odnosno ministarstava. Na području gradskih naselja su također učinjeni veliki radovi; okončani su radovi na novim nogostupima u Našičkom Markovcu i Velimirovcu, rješavalo se pitanje nogometnog kluba i parkirališta u Lili, te parkiralište uz nogometno igralište u Velimirovcu, nogostup u ulici Vatroslava Lisinskog, te proširenje ceste i izgradnja dijela nogostupa u Balokovićevoj i Gundulićevoj ulici. Ipak, najveći projekt u gradu je zasigurno obnova nogostupa u ulicama Bana J. Jelačića i Kralja Zvonimira. Radi se o projektu vrijednom više od milijun i 200 tisuća kuna. Ti radovi su trenutno u tijeku, točnije glavni radovi upravo započinju, makar je infrastruktura u tlu već promjenjena i obnovljena. Te radove sufinancira Ministarstvo graditeljstva s 320 tisuća kuna i Ministarstvo Regionalnog razvoja s 150 tisuća kuna. Ostatak sredstava namaknuli smo sami, a tražit ćemo sufinanciranje i u idućoj godini. Mogu reći da mi je žao što radovi i ranije nisu započeli, ali prvenstveno je trebalo osigurati sredstva, bez kojih to sve ne bi bilo moguće. Isto tako, pošto se radi o velikom novčanom iznosu, postupak javnih natječaja i javne nabave traje prilično dugo, i tek kada je bio okončan, mogli smo pristupiti radovima. Međutim, oni će se odvijati prema zacrtanoj dinamici, i nadamo se kako neće biti potrebno radove odgađati zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, tj. da će moći biti izvršeni čim prije na zadovoljstvo svih stanara, kao i korisnika našičkog Doma zdravlja i Opće bolnice.“

radovi3

Gradonačelnik se također dotakao i teme velikih radova u ulici Kralja Tomislava:

„Inače, trenutno najveće gradilište, odnosno najveći zahvat na području grada je u našičkom parku ispod ulice Kralja Tomislava. Naime, radi se o sanaciji klizišta koje nastaje u tom dijelu grada. Klizište smo utvrdili posebnim elaboratom i Grad je isfinancirao tehničku dokumentaciju, a županijska uprava za ceste koja je zapravo vlasnik te prometnice preko natječaja Hrvatskih cesta ostvarila je iznos od 30 milijuna kuna kojim će se to klizište sanirati. Građani i prolaznici svjedoče da se ogromne količine materijala, zemljanog i kamenog ugrađuju u nasip ispod same ulice u našičkom parku. Vjerujem kako će i ti radovi biti okončani koncem ove građevinske sezone, odnosno kraja godine.“ – rekao je za kraj gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar.

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2016/11mjesec/9/v1{/gallery}

bricks2016

Pročitajte još