Održana 6. geometrijska škola Stanka Bilinskog

stankobilinski1

stankobilinski1

U Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga u Našicama, 9. travnja 2016. održana je 6. geometrijska škola Stanka Bilinskog.

Geometrijska škola u Našicama dobila je ime po akademiku i matematičaru dr.sc. Stanku Bilinskom, koji je rođen u Našicama 22. travnja 1909. godine. Osnovana je 16. travnja 2011. u SŠ Isidora Kršnjavoga Našice u svrhu poticanja i proširivanja znanja iz geometrije te popularizaciju matematičke znanosti. Organizator Geometrijske škole je SŠ Isidora Kršnjavoga Našice, a suorganizatori su Zavičajni muzej Našice i Udruga za hrvatsku povjesnicu Našice. Sponzori su Grad Našice i dr. sc. Vanda Bilinski, kći Stanka Bilinskog. Svake godine u školskoj aleji zavičajnika pred bistu Stanka Bilinskog predstavnici organizatora polažu cvijeće.

Škola je po šesti puta okupila mlade zaljubljenike u geometriju, učenike osnovnih i srednjih škola te njihove nastavnike, koji su sudjelovali na radionicama i predavanjima poznatih sveučilišnih profesora matematike. Ove godine sudjelovalo je je 115 sudionika iz 7 osnovnih škola (Dalj, Petrijevci, Podgorač, Đurđenovac, Jelisavac, Valpovo i Našice (2 škole) te 5 srednjih škola (Osijek, Beli Manastir, D. Miholjac, Đakovo i Našice). U uvodnom dijelu programa nastupili su učenici OGŠ ,, Kontesa Dora” Našice: Nikola Čeme na gitari pod mentorstvom nastavnika Maria Huja te na klarinetu učenici Ejla Plemeniti i Danijel Papučić s profesorom Ivanom Krajačićem. Nakon glazbenog priloga, slikopisom su oživljena sjećanja na 5. Geometrijsku školu. Ravnatelj prof. Željko Filjak pozdravio je sve sudionike i goste, a gradonačelnik Krešimir Žagar poticajnim riječima je otvorio 6. Geometrijsku školu.

stankobilinski2

U radnom dijelu dopodneva izv. prof. dr. sc. Zdenka Kolar – Begović i izv. prof. dr. sc. Ružica Kolar- Šuper sa Sveučilišta u Osijeku, Odjel matematika održale su za nastavnike predavanje pod nazivom Zlatni rez te radionicu za učenike Metoda promjene fokusa, a profesorice Barbara Knežević i Nikolina Jakovljević iz SŠ Isidora Kršnjavog Našice predavanje za nastavnike Karakteristične točke i pravci četverokuta. Radionicu za učenike pod nazivom Quilling održale su profesorice Zrinka Amidžić i Barbara Knežević.

stankobilinski3

Učenici su bili motivirani zanimljivim zadacima i konstruktivnim rješenjima. O tome svjedoči i 27 slika koje su donijeli na Natječaj za najljepšu geometrijsku sliku. Komisija u sastavu: profesorice Darija Lozić, Maja Benak, Ana Peršić, Sanela Mandić te učenici Patrik Stanić i Josip Knežević je prebrojala glasove te zaključila: 1. mjesto osvojila je slika Lovre Ibriksa učenika SŠ Isidora Kršnjavog Našice, 2. mjesto slika Lee Božić učenice SŠ D. Miholjac, a 3. mjesto osvojila je slika Elene Granat učenice OŠ J.J. Strossmayera Đurđenovac. Ovom prigodom dr.sc. Vanda Bilinski uručila je učenicima medalje i prigodne nagrade. Izrazila je svoje oduševljenje odabirom tema i radom GŠ.

stankobilinski4

Nastavnici i učenici OŠ Dore Pejačević Našice prezentirali su projekt Geometrija oko nas te tako svojim idejama i domišljatošću učinili ovaj današnji događaj još ljepšim. Po završetku svim sudionicima podijeljena su priznanja za sudjelovanje u radu. Nakon polaganja cvijeća pred bistu dr.sc. Stanka Bilinskog održan je zajednički ručak, koji su pripremili učenici ugostiteljske struke sa stručnim učiteljima Maricom Canecki, Jerkom Amidžićem, Maricom Sedlar i Anom Mirković. Izložbu Najljepša geometrijska slika postavila je profesorica Darija Lozić. Program su osmislili i vodili profesori Ivica i Lidija Gerendaj.

 

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2016/4mjesec/11/v2{/gallery}

Pročitajte još