Održana 3. Antunovska rekreativna biciklijada

Prošle nedjelje, 14. lipnja, uz obilježavanja Dana Grada Našica, s početkom u 9,30 sati, održana je 3. Antunovska rekreativna biciklijada. Biciklijada je duga 42 kilometra, a sudjelovalo je 63 biciklista. Prije samoga starta u centru Grada Našica biciklistima su se pridružili policijski službenici Odjela prevencije, PU osječko – baranjske i Policijske postaje Našice koji su sudionicima uz podjelu edukativnih preventivnih letaka, skrenuli pozornost na prometna pravila koja se odnose na vozače kao i na uređaje i opremu koju svaki bicikli koji sudjeluje u prometu mora posjedovati.

Cilj preventivnog projekta “Biciklirajmo biciklističkom” koji se provodi na području cijele Policijske uprave Osječko – baranjske je povećanje razine sigurnosti svih sudionika u prometu, a prvenstveno biciklista kao jedne od najranjivijih skupina, kao i povećanje razine svijesti o posljedicama neodgovorne i nesmotrene vožnje. Sve aktivnosti provedene u ovoj akciji isključivo su preventivne prirode bez represivnih mjera i sankcija sa naglaskom na savjetodavnom i instrukcijskom postupanju.

 

Najčešće uočene nepravilnosti su nekorištenje biciklističke staze kada je ona dostupna te kretanje biciklista kolnikom jednog pored drugog. Preporuka je da se biciklisti prilikom kretanja u grupi uvijek kreću jedan iza drugog kako bi smanjili luk zaobilaženja vozača motornih vozila, a pogotovo teretnih vozila kao i kretanje biciklističkom stazom kada postoji biciklistička staza, budući da je tada kretanje kolnikom krajnje neodgovorna vožnja i podliježe intervencijama policijskih službenika. Također su policijski službenici kroz edukaciju građanima skrenuli pozornost i na daljnju potrebu pridržavanja mjera socijalne distance i ostalih propisanih mjera Stožera civilne zaštite u cilju očuvanja zdravlja svih građana.

 

Policijski službenici i dalje će djelovati u cilju preventivnog educiranja svih građana i sudionika u prometu te na taj način doprinijeti povećanju sigurnosti i svjesnosti svih sudionika u prometu o riziku sudjelovanja u prometu. Tijekom podjele edukativnih materijala biciklisti su upućeni da mogu znatno pridonijeti poboljšanju vlastite, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu kroz poznavanje i poštivanje prometnih propisa.

Pročitajte još