Održana 12. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica

U prostorima Gradske uprave održana je 12. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica koja je pred vijećnike stavila 5 točaka dnevnoga reda. Sjednici su prisustvovali svi vijećnici, kao i mnogobrojni gosti, saborski zastupnik Hrvoje Šimić, županijski vijećnik Vanja Prošić, ravnateljice, direktori i voditelji gradskih poduzeća i institucija te mediji. Aktualni sat s kojim započinje sjednica i ovoga je puta bio ispunjen do gotovo zadnje minute pitanjima vijećnika.

Aktualni sat opravdao svoj naziv

Vijećnik Samir Haj Barakat osvrnuo se na Noć muzeja u Hotelu Panolija, ali i na planirani dovršetak Dvoraca Pejačević i Grögerove vila te upitao hoće li Grad preuzeti troškove ukoliko se probiju rokovi planiranog završetka. Također, upitao je zbog čega su pozamašna sredstva od 46 tisuća eura dodijeljena kroz financiranje programskih sadržaja elektroničkih medija od interesa za Grad Našice u 2023. godini te zašto ista nisu bolje utrošena.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba odgovorio je da je Noć muzeja ove godine bila s naglaskom na obnovu Dvoraca Pejačević te je na taj informativan način se svim zainteresiranima približilo što se to događalo u dvorcu Pejačević, otkad traju radovi. Gradonačelnik je dodao da vjeruje da će se radovi završiti na vrijeme, a na pitanje o potporama elektroničkih medija kazao je da je to dio promocije Grada te su ista sredstva dodijeljena kao i prošle godine. Napominje da je cilj promovirati grad Našice, posebno sada kada se bliži otvorenje dvorca Pejačević. Na to Vijećnik Samir Haj Barakat tražio je pojašnjenje te dodao da potpora medijima je pozamašna, dok kolektivni ugovor za djelatnike vrtića nije riješen, a osvrnuo se i na plaće djelatnika nekih gradskih tvrtki. Gradonačelnik Kašuba pojasnio je da su sredstva dodijeljena kao proteklih godina, a istaknuo je važnost da je ove godine potrebna izuzetna promocija grada, a mediji su ti koji osiguravaju bolju vidljivost manifestacija i privlače posjetitelje.

Vijećnica Anita Stanić Plemeniti ukazala je na lošu prometnu infrastrukturu u Ul. Ruđera Boškovića, dodala je da stanare te ulice zanima kada su na redu za sanaciju. Gradonačelnik Kašuba odgovorio je da je upoznat s tom situacijom, ulaz u ulicu će se morati projektirati, a sve će biti u dogledno vrijeme završeno, ovisno o prioritetu. Vijećnica Vanja Horvat upozorila je na naplatu kazni i parkinga na neuređenom dijelu parkirališta od Hotela Panolija do Čimena koji nije adekvatno označen, te je pitala kada se misli riješiti Tavanačka cesta još uvijek neuređena. Gradonačelnik Kašuba odgovorio je da će dogovoriti sastanak s direktorom Našičkog Parka d.o.o. što se tiče pravnih osnova oko naplate parkirališta,  a vezano uz Tavanačku cesteu gradonačelnik je kazao da su ishodili rješenje o pravu prelaska preko željezničke pruge, a osnovni prioriteti ovise o zoni grada.

Vijećnik Bruno Wolf ukazao je na nedefinirane i skromne uvjete za zapošljavanje u natječajima za izbor direktora/ice Našičke razvojne agencije NARA d.o.o., te u javnom natječaju za pročelnika Upravnog odjela za investicije i prostorno planiranje. Također, dodao je kako je rok trajanja natječaja samo osam dana, uz to u posebnom uvjetu zahtjeva se da kandidat ima položen stručni ispit, a stručni ispiti traženih struka nisu istih kategorija. Gradonačelnik Kašuba pojasnio je da su natječaji po zakonu, te vjeruje da su to stručne službe pravilno odradile. Vijećnik Bruno Wolf istaknuo je da je natječaj prema uvjetima šturo napisan i potencijalno da ga treba poništiti, jer se trebaju definirati znanja i vještine. Gradonačelnik je konstatirao da je natječaj utvrđen Pravilnikom, a za provjeru znanja i vještina biti će testiranje.

Vijećnica Josipa Knežić ukazala je na neodržavanje novih investicija od klupa, koševa i slično, te upitala u čijoj je djelatnosti redovito održavanje, a uz to dodala je da je uslijed loših vremenskih uvjeta novouređeni Trg dr. Franje Tuđmana pun lokvi od kiše. Gradonačelnik je istaknuo da sve nove investicije potražuju odražavanje, a da većina tih investicija održava se u sklopu projekta i djelomično Našički Park d.o.o. koji se zbog velikog povećanja opsega posla morao reorganizirati. Vijećnica Josipa Knežić priopćila je da NK „Našk” potražuje donaciju od 6000 kuna za istupnicu dijeta tijekom sezone, na to je ogovorio gradonačelnik kako rukovodeći kadar je samostalan te odgovoran za svoje postupke, a bahatost se ne trpi.

Vijećnica Silva Miškulin skrenula je pažnju na ranojutarnji prometni kolaps uslijed promjene voznog reda HŽ-a što dovodi do zastoja u prometu. Također, dodala je kako je na samom ulazu u Ul. Franje Strapača derutna zgrada, koja nije propisno označena, a de facto je opasna jer djeca tamo svakodnevno prolaze do škole. Gradonačelnik Kašuba kazao je da će provjeriti tu situaciju oko derutne zgrade, ali i tražiti očitovanje od Hrvatskih željeznica.

Vijećnik Zvonko Ibriks upitao je hoće li se Radio Našice i OGŠ vratiti u svoje prostorije nakon završetka radova na Malom dvorcu, također ukazao je na problem u centru Našica jer više ne postoji okretište, pa predlaže da se u napravi kružni tok. Gradonačelnik je istaknuo da je to Županijska cesta, ali zahvalio je na prijedlogu, što se tiče Radija Našice i OGŠ oni će se vratiti u svoje novouređene prostorije kad završe svi radovi.

Dnevni red sadržavao 5. točaka

Nakon aktualnog sata krenuo je rad po izglasanom Dnevnom redu koji je sadržavao 5. točaka. Većina ih je prihvaćena jednoglasno. Pa se tako, usvojio Zapisnik sa 11. sjednice Gradskog vijeća Grada Našica održane 19. prosinca 2022. godine. Izglasan je prijedlog Zaključka o davanju prethodne suglasnosti na prijedlog teksta Statuta Dječjeg vrtića Zvončić Našice – Grad Našice. Usvojen je prijedlog Odluke o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u općoj uporabe te je prihvaćen prijedlog Odluke o imenovanju ulica na području Grada Našica. Predložen je Zaključak o prihvaćanju Izvješća o stanju u prostoru na području Grada Našica 2018. – 2021.

Četiri točke su od iznimne važnosti za Grad

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Žagar istaknuo je važnost ove sjednice Gradskog vijeća koja je sa ovih 5 točaka prikazala važnost i konstruktivno značenje.

„Okončali smo i 12. sjednicu Gradskog vijeća Garda Našica na kojoj su bili prisutni svi vijećnici i svi smo mogli dati svoj doprinos. Prije svega se to vidjelo na aktualnom satu koji je bio svih 60 minuta ispunjen pitanjima, ali i konstruktivnim odgovorima i prijedlozima. Što se same sjednice tiče, bila je ovo jedna od kraćih s obzirom na to da je se ona sastojala od samo pet točaka dnevnog reda. Naravno, jedna od njih je samo usvajanje zapisnika, ali ove četiri točke su od velike važnosti za Grad. Krenut ću od zadnje točke – Prijedlog Zaključka o prihvaćanju Izvješća o stanju na prostoru na području Grada Našica od 2018. do 2021. godine. Ono ocrtava na koji način se do tada radilo u Našicama i što se planira dalje raditi, i kroz tu točku smo vidjeli kako se puno toga realiziralo. Svakako ću izdvojiti i drugu točku – Prijedlog Zaključka o davanju prethodne suglasnosti na prijedlog teksta Statuta Dječjeg vrtića Zvončić Našice – Grad Našice, a radi se o njegovoj izmjeni pomoću koje će se poboljšati uvjeti rada u ovoj ustanovi koja je od velikog značaja za Grad.” – zaključio je Krešimir Žagar.

Niz važnih tema

Osvrt na Sjednicu dao je gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba istaknuvši kako je zadovoljan ovom konstruktivnom raspravom.

„Održali smo 12. sjednicu Gradskog vijeća Grada Našica koju smo započeli s aktualnim satom. Sa zadovoljstvom mogu reći da smo se kroz njega, s konstruktivnom raspravom, dotakli velikog broja tema važnih za Grad. Između ostalog raspravljali smo i o obnovi naših dvoraca s fokusom na Veliki, odnosno dvorac Pejačević. Nedavno je održana i tradicionalna manifestacija Noć muzeja u organizaciji Zavičajnog muzeja Našice na kojoj smo mogli vidjeti tijek obnove. Naravno, kao i kod svakih velikih projekata i ovdje ima dosta problema, ali sve njih uspješno rješavamo. Treba se svakako osvrnuti problem s energentima koji je uzrokovao poskupljenje građevinskog materijala, a samim time i produženje rokova dovršetka kapitalnih projekata. Sigurni smo kako će krajnji rokovi biti ispoštivani što je jako važno zbog povlačenja sredstava iz EU.

Također smo se dotakli i teme neuređenog parkinga u centru Našica – naime, zbog projekta Aglomeracije Našice došlo je do produljenja rokova njegovog dovršetka i ja se kao gradonačelnik ispričavam našim sugrađanima što imaju problem s parkiranjem. Kao što sam rekao na aktualnom satu ovaj ću se tjedan sastati s direktorom Našičkog parka gospodinom Hrvojem Žihom kako bismo što prije razriješili ovaj slučaj. Dotakli smo se i teme odražavanja perivoja u Velikom parku gdje sam pohvalio već spomenuti Našički park koja svoj posao radi izuzetno profesionalno i odgovorno. Njihov je obim posla u zadnjih godinu, dvije dana porastao zahvaljujući povećanju kulturnih manifestacija u Gradu. Bilo je i govora o povratku Udruga u svoje prostore nakon uređenja dvoraca pa smo tako izvijestili kako se Osnovna glazbena škola i Radio Našice vraćaju na isto mjesto dok postoje određeni problemi s udrugama koje su koristile prostorije u Vili Greger. Ondje su većinom bile smještene političke stranke koje su svoje prostorije riješile na drugim mjestima u gradu dok smještaj Udruga rješavamo u hodu. U kontaktu sam s predsjednicima udruga i, mogu slobodno reći, kako značajnijih poteškoća nema.

Sama sjednica Gradskog vijeća sastojala se od 5 točaka, a jedna od važnijih bila je imenovanje ulica na području Grada Našica. Tako smo imenovali nove ulice koje se nalaze u vikend naselju prije svega zbog stanovnika koji tamo žive i koji moraju imati adresu, a njih smo nazvali prema poginulim braniteljima s našičkog područja i na taj smo im način odali počast. Od ostalih točaka svakako moram izdvojiti prijedlog Odluke o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u općoj uporabi. Radi se o pristupnoj cesti za budući Centar za starije i nemoćne, a planovi i ideje za njegovu izgradnju postoje već dugi niz godina. Lokacija ovog Centra je odvojak Ulice Đure Đakovića, u Našicama znano kao Novakovo brdo. U suradnji s Osječko – baranjskom županijom otvoren je natječaj na državnoj razini, a on će se raditi i graditi najvećim dijelom sredstvima Europske unije. Aktivno radimo na ishođenju sve potrebne dokumentacije i tako smo oformili, u suradnji s OBŽ, dva operativna tima, održali smo niz sastanaka i ovom se prilikom zahvaljujem našem županu Ivanu Anušiću koji je prepoznao važnost ovog projekta za ovu sredinu. Ovaj bi se Centar sastojao od 125 kreveta, 60 soba, prostorija za cjelodnevni i poludnevni boravak te prostorija za pomoć u kući. Naime, ne radi se o uobičajenom staračkom domu nego o centru najviše razine kvalitete.” – naglasio je gradonačelnik Kašuba.

Pročitajte još