Objava Memoranduma o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu

Nakon što je krajem srpnja 2021. godine utvrđeno da su prešutno prihvaćena prekoračenja po tekućem računu (u daljnjem tekstu: prešutno prihvaćena prekoračenja) postala dominantna na hrvatskom tržištu (a riječ je o institutu koji je manje reguliran i određenim aspektima nepovoljniji za potrošača jer je skuplji) Vlada Republike Hrvatske se aktivno uključila u iznalaženje adekvatnog i zadovoljavajućeg rješenja za problematiku prešutnih prekoračenja s ciljem vraćanja dopuštenog prekoračenja kao dominantnog na tržištu te su Vlada Republike Hrvatske i Hrvatska narodna banka u suradnji s 13 banaka koje trenutno nude prešutna prekoračenja pripremile Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu.

Nakon što je Vlada Republike Hrvatske Zaključkom od 21. srpnja 2022. ovlastila ministra financija dr. sc. Marka Primorca da u ime Vlade Republike Hrvatske potpiše Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu, isti je potpisan i od strane guvernera Hrvatske narodne banke dr. sc. Boris Vujčića te predstavnika 13 banaka.

Potpisani Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu je dostupan ovdje.

Hrvatska narodna banka će bankama pružati stručnu pomoć vezano za provedbu navedenog Memoranduma u vidu mišljenja i tumačenja, a kroz supervizorske ili nadzorne ovlasti će i pratiti njegovo izvršenje.

Izvor: Ministarstvo financija

Pročitajte još