Obilježena 71. godišnjica velike tragedije Crni potok

crni1
crni1

Na spomen području Crni potok treće subote u lipnju održan je komemorativni skup, kojim je obilježena 71. obljetnica tragedije koja se zbila u lipnju 1945. kada je jugoslavenska vojska ubila nekoliko stotina pripadnika vojnika i civila.

Nakon svete mise, kod spomen obilježja stradalim žrtvama Crnog potoka među ostalima vijence su položili i svijeće zapalili potomci i rodbina pobijenih, gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske Zdravko Vukić, predsjednik Gradskog vijeća Josip Miletić, potpredsjednik Gradskog Vijeća Hrvoje Šimić, predsjednik Mjesnog odbora Našica Josip Matek, vijećnik Ivan Keglević, vjećnik Alan Šikić, te članovi udruge proisteklih iz Domovinskog rata te članovi Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran kao i mnogi drugi sugrađani i gosti.

crni3

I ovoga puta uz veliki broj mještana Našica, na komemoraciji bio je prisutan i gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar koji je ovom prilikom rekao nekoliko rečenica vezanih za Crni potok i stradavanje hrvatskog naroda tih godina.

crni2

„Mjesec lipanj prepun je događanja značajnih za Dan Grada, obilježavanje dana zaštitnika Našica sv. Antuna Padovanskoga, ali i tragičnog događaja iz davne 1945. godine. Nažalost, na području grada, stratište Crni potok bilo je posljednje počivalište mnogih hrvatskih mučenika koji su na kraju drugog Svjetskog rata dovedeni i pogubljeni na ovome mjestu. Zbog toga Gradsko vijeće grada Našica odlučilo je uz pomoć udruge Hrvatski domobran, Našičkim komunalnim poduzećem, Maticom hrvatskom, Udrugom za povjesnicu i Franjevačkim samostanom organizirati treću subotu u mjesecu lipnju svetu misu te tako odati počast žrtvama komunističkoga režima ubijenih na Crnome potoku. Želja nam je da pozovemo Našičko pučanstvo i prijatelje iz cijele Hrvatske, da dođu i da se svi zajedno poklonimo ovim nevinim i ne osuđenim žrtvama, nemilosrdno pobijenim upravo na ovom mjestu, Crnome potoku. Nažalost, imamo tu nesreću da se ovaj pokolj dogodio i na području našeg grada, a na nama je da se sada kao i svake godine ponovo prisjetimo svih žrtava te im odamo počast ovom svetom misom. Naravno, danas se sjećamo žrtava Crnoga potoka, ali i svih drugih žrtava komunističkoga režima. Ovom prilikom bih se želio zahvaliti fra Anti Perkoviću na prekrasnoj svetoj misi i propovijedi koju je danas održao, a također zahvala ide i gospodinu Željku Tomiću, našoj udruzi Hrvatski domobran kao nositelju organizacije, našičkim komunalnim djelatnicima koji su pripremali ponovo sve što je potrebno da ova komemoracija bude održana. Posebna zahvala također i svima koji su došli kao hodočasnici, koji su donijeli molitve i svijeće sa sobom sjećajući se žrtava Crnog potoka ne samo na današnji dan nego i svakoga dana u godini. Velika pohvala planinarima koji su pješice došli do ovog mjesta te svojim križnim putem posvjedočili križni put koji su podnijeli stradali na Crnom potoku 1945. godine.„ – rekao je među ostalim gradonačelnik Krešimir Žagar.

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2016/6mjesec/18/v2{/gallery}

bricks2016

Pročitajte još