Novosti u kampanji kontrola na terenu izravne potpore

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavještava sve korisnike izravnih potpora kako je dana 1. srpnja 2020. godine, ova Agencija započela kampanju kontrola na terenu prihvatljivosti jedinstvenih zahtjeva za potporu za 2020. godinu na kontrolnim uzorcima gospodarstava, a shodno Pravilniku o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2020. godinu (NN 22/2020; 57/2020).

Iz Agencije podsjećaju kako poljoprivredno gospodarstvo nakon podnošenja jedinstvenog zahtjeva može u bilo kojem trenutku tijekom godine biti predmetom kontrole na terenu, koju provodi osoba (kontrolor) ovlaštena od strane Agencije za plaćanja i/ili može biti predmetom kontrole daljinskim istraživanjem, koja se provodi interpretacijom satelitskih i zračnih snimaka, sukladno članku 156. važećeg Pravilnika i akreditiranim procedurama Agencije za plaćanja.

 

U slučaju utvrđenih nesukladnosti tijekom kontrole na terenu ili temeljem zaprimljenih zapisnika/rješenja Državnog inspektorata o provedenom inspekcijskom nadzoru, koje Agencija za plaćanja koristi kao pravovaljane izvještaje o kontroli na terenu nad korisnicima, izvještaji o kontroli uz popratni dopis korisnicima će biti dostavljeni isključivo elektronički, putem interneta, na zaštićenoj mrežnoj aplikaciji AGRONET, vidljivi u kartici „KNT“.

 

Danom dostave izvještaja smatra se dan kada je izvještaj o kontroli postavljen na AGRONET, sukladno članku 157. Pravilnika. U skladu s uvedenim novitetima, izvještaje o kontroli na terenu s utvrđenim nesukladnostima Agencija za plaćanja korisnicima više neće slati redovnom poštom na adresu sjedišta gospodarstva, stoga ovim putem korisnicima se skreće pozornost da redovito provjeravaju obavijesti koje im stižu na korisničke račune mrežne aplikacije AGRONET.

Pročitajte još