Odobrene nove županijske potpore poduzetnicima

Odobrene nove županijske potpore poduzetnicima

Odobrene nove županijske potpore poduzetnicima

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEU proračunu Osječko – baranjske županije za 2018. godinu za pokretanje, razvoj i unaprijeđenje poslovanja osigurano je 1.500.000,00 kuna, a na javni poziv za potpore pristiglo je 89 zahtjeva. Nakon njihove analize posebno povjerenstvo ocijenilo je da 79 zahtjeva udovoljava postavljenim uvjetima te predložilo županu Ivanu Anušiću da sklapanjem ugovora omogući isplatu ovih potpore poduzetnicima. U Velikoj vijećnici Županijske skupštine tako su danas, 12. studenoga 2018. godine, potpisani ugovori o dodjeli potpore za ulaganja za pokretanje, razvoj i unaprijeđenje poslovanja.

„Najviše potpora dodijeljeno je za nabavu strojeva, alata, opreme za obavljanje djelatnosti, nabavu računalne opreme i računalnih programa, opremanje poslovnog prostora. Sukladno Odluci i Javnom pozivu potpora iznosi do 50 posto opravdanih troškova izvršenog ulaganja, a najviše do iznosa od 50.000,00 kuna. Najniži iznos dodijeljene potpore iznosi 1.410,00 kuna (za nabavu računalne opreme i računalnih programa), a najviši iznos dodijeljene potpore iznosi 41.250,00 kuna, što imamo za tri poduzetnika, i to za nabavu alata, strojeva, opreme za obavljanje djelatnosti te rekonstrukciju poslovnog prostora” – pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić Milardović.

Zamjenik župana Petar Lagator istaknuo je kako u Hrvatskoj danas nije lako baviti se gospodarstvom i poduzetništvom, no Osječko – baranjska županija nastoji skrbiti i podržavati poduzetnike koliko god je moguće sa sredstvima proračuna. Ove godine na ovoj poziciji osigurano je 1.500.000 kuna, a interes poduzetnika je bio zapažen te su se javili na javni poziv i ostvarili pravo na potpore.

Za razliku od prethodnih godina kada su se potpore dodjeljivale unaprijed, od ove godine, potpore se dodjeljuju za opravdane troškove nakon izvršenog ulaganja. Korisnici su subjekti malog gospodarstva, i to fizičke i pravne osobe (trgovačka društva, obrti i zadruge) koje samostalno i trajno obavljaju dopuštene djelatnosti radi ostvarivanja dobiti odnosno dohotka na tržištu utvrđene prema kriterijima propisanim Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva.

Pročitajte još