Našička knjižnica promijenila uvjete rada

S obzirom na aktualnu epidemiju, Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice promijenila je uvjete i način svoga rada. Prije svega, poduzete su sve potrebne mjere dezinfekcije i zaštite, a djelatnici knjižnice pri doticaju sa korisnicima obavezno nose zaštitne maske i rukavice. No, više nema slobodnog izbora knjiga, šetanje kroz redove i dodirivanja polica. Sada se posudba vrši u hodniku dvorca Pejačević, a knjižnična građa naručuje se preko e-maila.

Dok jedni šalju narudžbe e-mailom, drugi mogu doći i predati popis osobno, a o terminu dolaska po naručene knjige korisnici knjižnice mogu se dogovoriti sa djelatnicima. Ravnateljica knjižnice, Silvija Šokić naglasila je kako do sada nije bilo nikakvih problema s obzirom na nove mjere, a korisnici su se već naviknuli na drugačiji način suradnje.

 

Naši su korisnici i prije bili disciplinirani, a sada nema puno razlike u odnosu na njihovo prijašnje ponašanje. Broj posjetitelja je jednak kao i prije, a s obzirom da sa strankama kontaktiramo e-mailom, dogovaramo termine posudbe za svakog pojedinca kako ne bi došlo do gužve. Dnevno knjige posudi šezdeset do sedamdeset ljudi, ali tako je bilo i prije, a to i ne čudi s obzirom na promijenjeno radno vrijeme knjižnice.” – naglašava ravnateljica Silvija Šokić.

 

Radno vrijeme knjižnice odvija se u smjenama, pa je tako ponedjeljkom, srijedom i petkom otvorena od 8 do 13 sati, a utorkom i četvrtkom od 13 do 18. Vikendom knjižnica ne radi, što uvelike pomaže pri zaštiti od aktualnog virusa. Naime, svaka posuđena knjiga prema preporukama HZJZ-a pri povratku u knjižnicu mora u trodnevnu izolaciju jer virus se na papiru može zadržati do dva dana. No, rad knjižnice nije ometen, a e-knjige su još jedan veliki plus jer su potpuno besplatne i dostupne svima. Kako kaže ravnateljica, ljudi kombiniraju jedne i druge knjige, a čak je moguće i učlaniti se u knjižnicu, a dogovor se također odvija virtualno, preko e-maila.

Pročitajte još