USPDR “Orao” Orahovica – Našice obillježila 30. obljetnicu osnutka

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata “Orao” Orahovica – Našice, nastavkom obilježavanja 30. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije započela je s postrojavanjem pripadnika postrojbe u dvorištu Policijske postaje Orahovica, a odmah potom je održana i redovna godišnja izvještajna skupština udruge.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEPodnoseći izvješće o radu za proteklu godinu, predsjednik udruge Davor Solić, naveo je čitav niz odrađenih aktivnosti, koje su se uglavnom odnosile na obilježavanje obljetnica pogibije hrvatskih branitelja, kao i svih važnijih datuma vezanih uz Domovinski rat. Osim toga, provodili su i dva projekta sufinancirana od strane Ministarstva hrvatskih branitelja, pomagali su u više navrata potresom pogođenim područjima Gline, Petrinje i Siska, bili na raspolaganju stožerima civilne zaštite u Orahovici i Našicama u borbi protiv korona virusa, a također su pomagali i članovima udruge u rješavanju statusnih pitanja. Solić je rekao kako smatra da je, s obzirom na pandemijsko vrijeme, dosta toga napravljeno, a slične aktivnosti udruga će provoditi i u nastavku tekuće godine

Svečano je otvorena „Edukacijska dvorana”

Nakon završetka skupštine, upriličeno je svečano otvorenje “Edukacijske dvorane”. Riječ je o prostoriji ustupilo Ministarstvo unutarnjih poslova, dok je jedan dio sredstava za renoviranje i opremanje doniralo Ministarstvo hrvatskih branitelja RH, rekao je Solić te poručio kako će novouređenu prostoriju, osim članova udruge, moći koristiti i brojne druge civilne udruge.

Program je nastavljen u nazočnosti izaslanika ministra hrvatskih branitelja, a ujedno i izaslanika župana Osječko – baranjske županije, Antuna Blaževića, zamjenika župana VPŽ Marija Klementa, saborskog zastupnika i predsjednika HVIDR-e RH Josipa Đakića, zamjenika načelnika PU virovitičko – podravske Nenada Križića, te gradonačelnika Našica i Orahovice, Krešimira Kašube i Saše Ristera, predstavljena fotomonografija “Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990. – 1996.”.

O osnivanju i djelovanju ove ratne postrojbe prvi je govorio Stevo Ivić, prvi zapovjednik Jedinice za posebne namjene Policijske postaje Orahovica:

„U početku su organizirane snage specijalne postrojbe na području grada Zagreba, a nakon događanja u Kninu, Korenici, Pakracu i Plitvicama, Specijalna policija ustrojena je pri policijskim upravama na području cijele RH. Na razini Policijske uprave Osijek u početku je ta jedinica brojala oko 300 djelatnika, a osim Osijeka, ojačani vodovi bili su formirani u Đakovu, Našicama i Orahovici. Naš je vod bio smješten na “Merkuru” u Orahovici gdje smo imali 60 policajaca – specijalaca. Vod je ustrojen 06. ožujka 1991. godine i kroz njega je prošlo oko 250 djelatnika.” – rekao je Ivić.

„Trideset godina nakon osnivanja ove postrojbe, možemo reći da trud, volja i snaga svih onih ljudi koji su krenuli u bitku za slobodnu i suverenu Republiku Hrvatsku nije bio uzaludan. Udruga djeluje već 14 godina i osim brige za svoje članove, ostvaruje suradnju i s brojnim civilnim udrugama.”

Potom se nazočnima obratio našički gradonačelnik, Krešimir Kašuba:

„Apsolutno podržavam rad s mladima i na tome vam čestitam. Djeca su najvažnija i oni moraju čuti istinu o Domovinskom ratu upravo od vas koji ste bili na prvim linijama, a ja vam poručujem da ćete uvijek imati podršku grada Našica.” – rekao je na kraju Kašuba.

Tijekom svečanosti dodijeljene su plakete i zahvalnice

Rad udruge pohvalio je i zamjenik načelnika PU virovitičko – podravske, Nenad Križić.

Na kraju se obratio i izaslanik ministra hrvatskih branitelja, a ujedno i izaslanik župana Osječko – baranjske županije, Antun Blažević:

„Gledajući isječke iz ove fotomonografije moram reći da mi naviru sjećanja. Mogu samo reći da sam ponosan što sam bio dio vas i što smo zajedno prošli sva bojišta u Republici Hrvatskoj. Ministarstvo hrvatskih branitelji će uvijek biti uz vas i pomagati vam, ne samo financijski, već i na mnoge druge načine.” – zaključio je Blažević.

Tijekom svečanosti dodijeljene su plakete i zahvalnice svim pravnim i fizičkim osobama za nesebičnu pomoć i doprinos u realizaciji projekata i radu udruge, a program su svojim nastupom upotpunili polaznici Osnovne glazbene škole Milka Kelemena Slatina – Područnog odjela Orahovica, Matej Pavelić i Noni Lešić te članovi Muškog pjevačkog zbora KUD-a Crkvari.

Pročitajte još

Učitavanje...