Našice – Državni uspjeh OGŠ „Kontesa Dora“ Našice – intervju s učenicama OŠ kralja Tomislava Našice i ujedno polaznicama OGŠ“ Kontesa Dora“

glazba8_2_1a

Polaznici OGŠ Kontesa  Dora sudjelovali su na 49. hrvatskom natjecanju  učenika i studenata glazbe-KOMORNI SASTAVI u Opatiji od 6-10. prosinca 2011. godine. Iz OGŠ Kontesa Dora sudjelovali su stariji i mlađi komorni sastav i osvojili prvu nagradu.

O uspjesima govore učenice OŠ kralja Tomislava Našice, Stela Javorček 7.d razred i Dora Kovačević, 6.c razred.

Stela Javorček radosno govori o uspjesima:

„Kao komorni sastav od 5-12 članova natjecali smo se na 49. Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe.

U starijem komornom sastavu, pod voditeljstvom prof. Deana Kopri, bilo nas je 12. To su učenici: Jasmin Ramić-bisernica1, Barbara Bistrović-bisernica 2, Stela Javorček- bisernica3, Luka Žagar-brač1, Marin Hasanović-brač 2, Alen Galinec-brač 3, Marta Knežević-brač 4, Nera Knežević-brač 5 (E), Marko Sertić-brač 6 ( E), Matko Milanović-bugarija, Tena Dudjak-čelo, Ivan Vulić –berde. Stariji Komorni sastav osvojio je 99, 26 bodova od 100 mogućih te tako ostvarili najveći broj bodova u prvoj kategoriji i prvo mjesto. Nastupali smo i na svečanom završnom koncertu na kojem nastupaju samo najbolji! Profesoru Deanu i Andrei Kopri jako smo zahvalni jer su uložili puno truda i brige u nas. Imali smo raznovrstan program od tri kompozicije: P. Gotovac-Šala, P. Mascagni (obr. Daniel Kopri)-Intermezzo iz opere Cavaleria rusticana,

Dean Kopri-Kompas za snove. Debitirali smo, a to se vidi i po rezultatima!

Mlađi komorni sastav od 5-12 članova isto tako osvojili su prvu nagradu, s nešto manje bodova 98, 24. Njihov mentor bio je prof. Daniel Kopri.

Mlađi komorni sastav činili su: Ivona Flam-bisernica1, Lara Šušak-bisernica 2, Dora Kurtek-bisernica 3, Mislav Vučinić-brač 1,Nikolina  Pintarić-brač2, Ana Jakšić-brač 2, Mateja Mikičić-brač 3, Matea Miđić- brač E, Izidora Kovačević-čelo, Renato Guljaš- bugarija, Kristina Puhanić- berde.

glazba8_2_2a

Kompozicije koje je izveo mlađi komorni sastav su:

D. Kopri- Razglednica iz Našica, D. Šostakovič (obr. Daniel Kopri)-Valcer iz Jazz suite br.2, R. Rajter: Rondo.“

Sve to je održano je u organizaciji pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Agencije za odgoj i obrazovanje te Hrvatskog društva  glazbenih i plesnih pedagoga.

Dora Kovačević, 6.c razred OŠ kralja Tomislava Našice govori o sebi i onome kako doživljava OGŠ „ Kontesa Dora“:

„Ja sam se odlučila za glazbenu školu u 3. razredu osnovne škole,imala sam tada želju svirati klavir. Kada sam porazgovarala sa profesorima odlučila sam se za tamburu

(bisernicu).Od tada se u mom životu pojavila još jedna škola, OGŠ „ Kontesa Dora“.U glazbenoj školi postoji teorija i muziciranje.Teorija je solfeggio ( sat na kojem učimo note- glazbenu abecedu,ljestvice,intervale i mnogo toga vezano uz glazbu), solfeggio mi predaje prof. Kristina Brkić. Uz to imamo i sat sviranja na odabranom instrumentu , a to je za mene bisernica. Na tom satu naučenu teoriju pretvaramo u glazbu, svirajući razne skladbe. Svatko ima svog profesora ,a meni je to prof. Andrea Kopri i Daniel Kopri. Dragovoljno sam se prijavila i na pjevački  zbor koji spada u skupno pjevanje, zbor mi također vodi prof. Andrea Kopri. U 3. razredu osnovne glazbene škole pohađa se predmet „Skupno muziciranje“, orkestar. U orkestru svi instrumenti zajedno sviraju uz vođenje dirigenta.Naš dirigent je prof. Marina Kopri. Sve ono što naučimo u teoriji i samostalnom sviranju u orkestru pretačemo u jednu cjelinu.

Po planu i programu u tjednu imam 2 sata solfeggio i 2 sata sviranja kod svoje profesorice, 2 sata pjevačkog zbora i 6 sati skupnog muziciranja.Raspored sati je raspoređen kroz dane u tjednu, da bi rasteretili obveze kroz tjedan, pjevački zbor imamo i subotom jer nam je to dan kad se  možemo svi sakupiti.  Ovako gledajući sve ovo izgleda malo prenatrpano i preteško uz obveze iz OŠ. Međutim uz dobru organizaciju obveza iz obje škole i dogovora s profesorima taj raspored i nije takvo opterećenje.

glazba8_2_3a

Sve naše nagrade s natjecanja,pohvale,koncerti, putovanja, druženja su meni i mojim glazbenicima satisfakcija za uloženi trud.

Ponosna sam na sebe jer sam s orkestrom i pjevačkim zborom duž cijele Hrvatske sudjelovala na mnogim manifestacijama, koncertima s eminentnim glazbenicima, a posebice bi istaknula humanitarne koncerte.

Ponekad mi je to malo naporno, ali znam da to volim i da bez rada i truda ne mogu postići dobre rezultate.Glazbena škola je moj drugi dom.U glazbenoj školi imam mnogo prijatelja, a sa profesorima mi je jako lijepo surađivati. Nakon ovih mojih godina pohađanja glazbene škole mi smo postali jedna velika glazbena obitelj. Da bi potvrdila ovo gore navedeno OGŠ ima i svoju stranicu na internetu, gdje svi mogu pogledati ono što mi radimo u našoj školi,stranica je www. kontesadora.hr.

Na kraju Vas sve pozivam na naše nastupe ma gdje god bili!

Tko želi ljubiti život, mora živjeti ljubav“

Dora Pejačević

 

Tekst&Foto: Dora Kovačević, Stela Javorček, i pedagoginja Đurđica Zailac

 

Pročitajte još

This will close in 8 seconds