Našice – Jeste li za ili protiv ulaska Hrvatske u EU?

eu4_1_1a

Jesmo li spremni za Europu i zajednicu u kojoj nas prema nekim očekuju mnoge dobre stvar ali isto prema nekim skepticima i stvari za koje nismo spremni. Odluka o tome pada 22. siječnja ove godine na referendumu te će hrvatski narod odlučiti želi li to ili ne.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić održala je u utorak, 3. siječnja 2012. godine, konferenciju za novinare kojom je službeno započela referendumska kampanja za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju održat će se 22. siječnja 2012. godine od 7 do 19 sati, a Državno izborno povjerenstvo (www.izbori.hr) zaduženo je za provedbu referenduma, registraciju birača izvan mjesta prebivališta i pružanje svih tehničkih informacija biračima.

Kampanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji temeljit će se na 5 glavnih elementa:

  Transparentnost i dostupnost svih službenih dokumenata u vezi s pregovorima i članstvom Hrvatske u Europskoj uniji na internetskim stranicama Ministarstva, koji obuhvaćaju svu dokumentaciju u svih 6 godina pregovora.

  Uključenost komercijalnih internetskih portala, sa svojim raspravama i intervjuima, te poveznicama na internetske stranice Ministarstva.

  Video-poruke hrvatskih političkih dužnosnika hrvatskim građanima, poljska poruka dobrodošlice i odgovor naših studenata, koje će se objavljivati na 4 nacionalne televizije, 17 lokalnih televizija, te u audio-verziji i na HR-mreži Hrvatskog radija i preko 80 lokalnih radijskih postaja. Elektronički mediji će u svojim programskim shemama također provoditi javne rasprave o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji.

  Informativni materijali i brošure koji će biti distribuirani svim kućanstvima („Sve što ste htjeli znati o Europskoj uniji“ u preko 2 milijuna primjeraka), te knjižnicama, školama, sindikatima, županijama, sveučilištima i političkim strankama („Što donosi članstvo u Europskoj uniji“, u 14 000 primjeraka).

  Info-telefon „Halo EU!“ (0800 622 622) gdje građani mogu dobiti odgovore na svoja pitanja

Ministrica Pusić naglasila je da je osnovni cilj Ministarstva do datuma referenduma ponuditi sve relevantne i točne informacije o dosadašnjim pregovorima o članstvu u Europskoj uniji i što to konkretno znači za naše sugrađane kad postanemo zemlja članica. Osnovna ideja cijele kampanje je pružiti javnosti sve informacije kako bi mogli na osnovi točnih podataka i činjenica mogli donijeti svoju konačnu odluku na referendumu.

U tom smislu Ministarstvo i Vlada žele uspostaviti otvoreni dijalog s građanima o svim temama u vezi s pristupom Europskoj uniji. „Ova vlast spremna je otvoreno, kratko, jasno i precizno odgovarati na sva pitanja i dvojbe koje imaju naši građani i provesti iskreni i otvoreni dijalog sa svima koji su zainteresirani,“ naglasila je ministrica Pusić.

Ministrica Pusić pozvala je građane da izađu na referendum i donesu odluku za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji.

Svi relevantni dokumenti nalaze se na internetskim stranicama ministarstva www.mvep.hr, a video spotovi na kanalu Ministarstva vanjskih i europskih poslova na YouTubeu http://www.youtube.com/mveprh.

(Izvor: http://www.mvep.hr)

Pročitajte još