Našice – Neodgovorno ponašanje – U tri dana 3 lažne dojave o požaru

pozar11_3_3a

Danas smo bili svjedoci kako određeni ljudi nekada znaju zbog svoje „obijesti“  ili čiste dosade uzrokovati materijalne, ali i druge oblike štete. Prije dva dana bila je jedna, dok su danas, u nedjelju, bile čak dvije lažne dojave o požaru. Dvije su bile u Vukojevcima, dok je ova zadnja oko 20 sati bila u mjestu Jelisavac. Nakon što služba 112 dobije dojavu o požaru na teren u samo nekoliko minuta izlaze vatrogasne postrojbe i policija, te hitaju na mjesto događaja. U posljednjoj dojavi za sada nepoznati mještanin je dojavio kako u mjestu Jelisavac, u ulici Ivana Brnjika Slovaka, gori kuća. Nakon što je služba za obavještavanje izvijestila vatrogasce o požaru, pozvani su svi vatrogasci da što prije dođu u DVD, te nakon što su obukli zaštitna vatrogasna odijela hitno su se sa dva navalna vozila i 10-tak vatrogasaca uputili putem Jelisavca.  Dolaskom na mjesto „požara“ utvrdili su kako vatre nigdje nema, te kako se i ovoga puta radi o lažnoj dojavi. Ovo je ukratko kako to izgleda kada se netko na ovaj način želi igrati, a da pri tome ne razmišlja o svim onim ljudima koji su u ovo upleteni.

Za komentar na ovakvo neodgovorno ponašanje pojedinaca priupitali smo predsjednika DVD-a Našice Zvonka Ljubljanovića.

zvonko_ljubljanovic„Stvarno jedno nedolično ponašanje građana, jer izlazimo na intervenciju, trošimo ljude i materijalna sredstva, a u tom slučaju da nekome stvarno treba pomoć mi smo na terenu bez veze i razloga. Nažalost u zadnja tri dana imali smo tri lažne dojave. Ovim putem molimo građane da se ubuduće ne igraju s time. Pozivi se provjeravaju i nadam se kako će i policija poduzeti sve što je u njihovoj moći i određene mjere da bi to spriječila, te tako nama olakšala rad. Koliko smo mi upoznati, kazne za ovakve lažne dojave nisu male, što sve ovisi od naših troškova koji se pojavljuju za vrijeme izlaska na teren, kao i o vrsti dojave koja je u pitanju. Prelaskom na 112 mi smo pokušali izbjeći ovakve zlonamjerne pozive, ali nažalost, koliko vidimo, to se nastavlja i dalje. Nažalost, jako je teško razlikovati pravu dojavu od ovakve lažne kakva je bila danas. Tijekom godine bude čak do 10% lažnih dojava. Vrlo je teško razumjeti takve osobe koje čine ovakve nepodopštine, te se na ovaj način poigravaju s nama. Nisu niti svjesni očito kako s ovakvim lažnim dojavama izazivaju i materijalnu, ali i ostale oblike šteta. S druge strane, ugrožavaju se i naši životi, jer mi žurno izlazimo na intervenciju, pa u tom trenutku možemo i mi tako stradati, a nema nikakvog razloga za to.“- rekao je za kraj Zvonko Ljubljanović, predsjednik DVD-a Našice.

pozar11_3_4a

Kako bi što bolje obavijestili građane o ovim, možemo reći, zlonamjernim pozivima koji uznemiravaju vatrogasce, policiju, pa i ostale građane, pripitali smo u policijskoj postaji kolike su kazne za ovakvo nedjelo. Iako neslužbeno, iz policije su nam rekli kako je kazna za lažnu dojavu od 5 tisuća kuna pa na više, dok u određenim uvjetima postoji mogućnost da osoba koja je lažno dojavila snosi kaznenu prijavu, uvjetnu, pa sve do toga da dobije čak i zatvorsku kaznu od 6 mjeseci.

Prema svim ovim pokazateljima, nikako nam nije jasno što ljudima koji ovako lažno  nazivaju i uznemiravaju vatrogasne službe, policiju i ostale ustanove ovo treba. Očito takvim osobama nije jasno što mogu prouzrokovati svojim neodgovornim ponašanjem.

pozar11_3_5a

Pročitajte još