SKUS Ivana Brnjika Slovaka u Bjelovaru na Večeri nacionalnih manjina

manjine29_11_1a

SKUS Ivana Brnjika Slovaka u Bjelovaru na Večeri nacionalnih manjina

SKUS Ivana Brnjika Slovaka sudjelovao je u nedjelju, 26. studenog, po treći puta, na Međunacionalnoj smotri narodnog stvaralaštva 5. Tradicionalnoj Večeri nacionalnih manjina u Bjelovaru, koja je ove godine, sa ukupno dvanaest društava, bila najveća međunacionalna fešta folklora do sada, a zbog velikog interesa publike održala se u velikoj školsko-sportskoj rukometnoj dvorani „na Logoru“.

Ovaj festival međunacionalne tolerancije polako prerasta u kulturnu i turističku manifestaciju s kojom se ponose sve nacionalne manjine koje u njoj sudjeluju.

Na večeri nacionalnih manjina nastupili su:

za Albansku nacionalnu manjinu KUD ”Shkendija” Zagreb,

za Bošnjačku BKUD ”Sevdah” Zagreb,

za Crnogorsku Društvo perojskih crnogoraca ”Peroj 1657” Vodnjan,

za Češku Češka Obec Bjelovar, za Mađarsku MKUD ”Pelmonostor” Beli Manastir,

za Makedonsku MKD ”Makedonija” Split,

za Romsku RKUD ”Darda” Darda,

za Rusku Udruga ruskog govornog područja u Međimurju ”Kalinka” Čakovec,

za Slovačku SKUD ”Ivan Brljik Slovak” Jelisavac,

za Srpsku SKD Prosvjeta – KUD ”Moslavina” Garešnica,

za Ukrajinsku UKPD ”Taras Ševčenko” Kaniža,

za Židovsku Plesna skupina ”Or Hašemeš” Zagreb,

a gosti su bili- Hrvatsko društvo KUD ”Matija Gubec” Gornja Stubica.

 manjine29_11_2a

U bogatom dvosatnom programu predstavnici 12 nacionalnih manjina uspjeli su prikazati pravo bogatstvo kulturne baštine naroda kojim pripadaju. Kroz pjesmu i ples prikazali su dio tradicije i kulturno-umjetničkog blaga svojih predaka, koje s puno ljubavi tako brižljivo čuvaju i njeguju. Raskošne narodne nošnje, uvježbani pokreti, izvorna glazba i nadasve raspjevana i vesela mladost, ni ovog puta publiku u prepunom prepunoj dvorani nije ostavila ravnodušnom. Glasni i spontani aplauzi dodatno su poticali izvođače, koji bi poneseni atmosferom davali sve od sebe da se prikažu u što boljem izdanju.

SKUS Ivana Brnjika Slovaka ove se godine predstavio novom, nadasve atraktivnom 10-minutnom koreografijom „Horehronsky dupak- Vyhorela lipka“, čime su pobrali ovacije s tribina prepune dvorane.

Osim u bogatom programu na pozornici, posjetitelji su mogli uživati i u predvorju dvorane na ukrašenim štandovima, gdje su se nudile ukusne delicije nacionalnih kuhinja, te tradicionalna pića poput slovačke Borovičke, češke Beherovke, albanskog Skederbega, makedonske Mastike i sl. Vrijedne ruke pripadnica manjinskih zajednica nisu žalile truda kako bi, nudeći neka od tradicionalnih jela i slastica, bogato počastile brojne posjetitelje, te tako na najbolji način predstavile kuhinjske majstorije svojih baka.

Ovom manifestacijom Grad Bjelovar pokazuje da je multikulturalna sredina koja poštuje drugo i drugačije te da razlike nikada nisu bile opasnost, već se promicao suživot i tolerancija po čemu je ovaj grad prepoznat.

(Tekst&foto: Samir Slivka)

(Više o ovom događaju moći ćete proćitati u novom broju Slavonskog oka koje uskoro izlazi…)

Pročitajte još