Našice pružile dobrodošlicu prvim izbjeglicama iz Ukrajine

U Ukrajini bjesni rat već više od mjesec dana i sve je više izbjeglica, pogotovo majki i djece, koje bježe iz tog ratnog ludila. U samo nešto više od 30 dana Ukrajinu je po zadnjim analizama napustilo više od 4 milijuna ljudi, a veliki broj je došao i u Hrvatsku.

Samo je bilo pitanje dana kada će prva obitelj doći i u naše krajeve. Tako je i u Našice stigla prva obitelj i to majka Aljona i kći Katarina koje su došle iz ratom pogođenog grada Kijeva i sada su smještene u privatnoj kući u mjestu Martin nedaleko Našica. Dobrom suradnjom Grada Našica, Crvenog križa i Stožera civilne zaštite organiziran je tako posjet prvim izbjeglicama u gradu te im je pružena potpora i dobrodošlica.

Vrata Grada uvijek otvorena

Gradonačelnik Krešimir Kašuba u ime Grada Našica dao je veliku podršku obitelji izbjeglica koja je smještena u Martinu.

„Iznimno mi je drago što danas mogu poželjeti toplu dobrodošlicu Aljoni i Katarini, koje su zbog teških i ratnih događanja u Ukrajini, iz Kijeva došle u naš kraj. Grad Našice apsolutno stoji u ovakvim trenucima na raspolaganju, te uz integraciju osigurava im pravo na boravak, iskaznicu, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje. Upoznat sam o njihovoj situaciji pa mi je bilo iznimno drago čuti da da su ovdje dobro došli te kako o Hrvatima govore samo riječi hvale i po našoj gostoljubivosti.

Drago mi je čuti kako im se sviđa naš zavičaj te uz svu patnju koju su prošli kako su beskrajno zahvalni na svemu što im je omogućeno u našem gradu. Ovom posjetom smo također uručili obitelji prigodni poklon kao i financijsku pomoć od Grada Našica, a najvažnije da im je pružena potpora, jer naposljetku sve što Ukrajina danas prolazi, prošla je i Hrvatska u Domovinskom ratu.” – izjavio je gradonačelnik Krešimir Kašuba te napomenuo da Grad Našice stoji na raspolaganju izbjeglicama u svakom smislu pomoći i da su vrata Grada uvijek otvorena.

Humanitarna pomoć i potpora

U suradnji načelnika Stožera civilne zaštite i zapovjednika JVP-a Našice Danijela Matkovića i ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Igora Feldi, u Našicama se provodi akcija prikupljanja humanitarne pomoći za izbjeglice i stradale ratom pogođenih područja u Ukrajini. Ovoj obitelji udjeljena je humanitarna pomoć u obliku univerzalnih paketa i potrepština. Gradsko društvo Crvenog križa Našice izbjeglice je evidentiralo prošli petak, te su se one već polako prilagodile i dobile svoje izbjegličke iskaznice.

„Pružena im je humanitarna pomoć te smo ih uveli u evidenciju Službe traženja, a upućeni su na sva prava koja su im omogućena, kao i mogućnosti koje nudi naše Društvo Crvenog Križa Našice. S obzirom da je Katarina učenica, ponuđeno je pohađanje i nastave, međutim oni su se odlučili da će djevojčica ostati pri online nastavi koju već pohađa. U suradnji s Biciklističkim klubom Našice za djevojčicu će se pripremiti jedan bicikl, kako bi joj dani koje provodi u Našicama prošli što ugodnije. Naša vrata su uvijek za njih otvorena, spremni smo na pomoć ukoliko se ukaže potreba za hranom, odjećom, obućom i higijenskim potrepštinama. Danas smo iskoristili priliku te udijelili humanitarni paket i SIM karticu sa kojom im je omogućeno besplatno pozivanje Ukrajine, tako da mogu stupiti u vezu sa bližnjima koji su ostali u Ukrajini.” – rekao je ravnatelj Crvenog Križa Igor Feldi.

Pročitajte još