Obrtništvo je važan segment županijskog gospodarstva

U sjedištu Obrtničke komore Osječko – baranjske županije u Osijeku jučer (5. ožujka 2020. godine) održana je proširena sjednica Predsjedništva Hrvatske obrtničke komore. Središnja tema sastanka bila je „Stanje i problematika obrtništva u Osječko – baranjskoj županiji“, pa su uz nazočne obrtnike u raspravi sudjelovali zamjenik župana Goran Ivanović, predstavnici gradova s područja županije te Javne ustanove Županijska razvojna agencija Osječko – baranjske županije.

“Obrtnici su važan segment gospodarstva Osječko – baranjske županije. Uostalom u prosincu 2019. godine na području naše županije bilo je 4.542 aktivnih obrta, što je 436 više u odnosu godinu dana ranije. Osječko-baranjska županija pak kroz svoje projekte poticanja i razvoja poduzetništva, čija je ukupna vrijednost ove godine 8,3 milijuna kuna, prati i obrtništvo, osobito njihove nastupe na sajmovima, edukacijama i radionicama.” – kazao je zamjenik župana Goran Ivanović.

Obrti i obrtnici su jedna od skupina korisnika u okviru projekata koje Županija provodi s ciljem poticanja poduzetništva. Sufinanciranjem kamate za poduzetničke kredite obrtnika, Županija omogućava ishođenje financijskih sredstava po povoljnijim uvjetima, sufinanciranjem nastupa na sajmovima obrtnicima se pomaže u pronalaženju novih tržišta, a svim ostalim aktivnostima, financijskim i logističkim, Županija nastoji pomoći razvoj obrtništva i opstanak obrta. Stručnim usavršavanjem obrtnika nastoji se pružiti obrtnicima odgovor na mnogobrojna pitanja vezana uz specifičnosti obrtništva, kao i znanja potrebna za unapređenje i razvoj obrtničke djelatnosti.

U suradnji s HOK i županijskom Obrtničkom komorom, Osječko – baranjske županije sudjeluje na različitim tribinama i okruglim stolovima na kojima se obrtnicima prezentiraju projekti poticanja poduzetništva te im se na taj način omogućuje bolja informiranost, kao i mogućnost korištenja bespovratnih sredstava i potpora. Županija sufinancira aktivnosti obrtnika pri organiziranju sajmova i drugih aktivnosti.

Pročitajte još