Bolnica Našice postaje COVID bolnica- Što to znači?

Sukladno odluci koju je jučer donio ministar zdravstva Vili Beroš, Opća županijska bolnica Našice dobila je zaduženje da vrši uslugu liječenja Covid-19 pacijenata. Prema tome, našička bolnica postaje sekundarni Covid centar te je stavljena na raspolaganje građanstvu oboljelom od koronavirusa, odnosno stanovništvu Osječko-baranjske županije te širem području koje gravitira našičkoj bolnici, izvijestio je ravnatelj OŽB-a Našice, dr. Hrvoje Šimić.

 

-Odluka je donesena uz punu podršku i koordinaciju s našim osnivačem, odnosno u dogovoru sa Županijskim stožerom civilne zaštite Osječko-baranjske županije i županom Ivanom Anušićem. Zbog sve veće popunjenosti kapaciteta KBC-a Osijek s kojim smo mi funkcionalno integrirani od 2017. godine, ukazala se potreba za donošenjem ove odluke – izjavio je Šimić te nadodao kako je našička bolnica, osnovana 1970. godine, nastala na temeljima jednog kriznog perioda. Našička bolnica podnijela je veliki teret u Domovinskom ratu 1991. godine nakon pada Vukovara kada je preuzela ulogu druge zdravstvene linije, uz sam Grad Našice koji je bio druga obrambena linije samog istoka Hrvatske.

-Evo i sada u ovim kriznim trenucima kada postoji velika potreba za liječenjem svih naših oboljelih građana od Covida-19, omogućit ćemo maksimalno korištenje kapaciteta u našičkoj bolnici za liječenje kako pacijenata oboljelih od Covida-19, tako i svih drugih pacijenata kojima je potrebna zdravstvena skrb – izjavio je Šimić.

Prema riječima dr. Šimića, kreće se postupno s provođenjem te odluke. Prvotno će se prenamijeniti prostori u našičkoj bolnici, a zatim će uslijediti postupno premještanje pacijenata iz KBC-a Osijek, sukladno dogovorenoj dinamici i sukladno razvoju cijele slike pandemije koja se redovito prati. Naglasio je kako je dosad stavljeno 50 postelja na raspolaganje za liječenje Covid pacijenata te će se ukoliko bude potrebno, postupno puniti i ostali kapaciteti našičke bolnice koje čine stotinjak postelja s mogućnošću primjene kisika bilo respiratorom ili bilo kojim aplikatorom. Popunjenost našičke bolnice od trećeg mjeseca je od 30 do 50 posto.

Istaknuo je kako je našička bolnica pogodna za prihvat Covid pacijenata, jer je izuzetno dobro opremljena. U bolnicu je uloženo preko 40 milijuna kuna u zadnjih nekoliko godina, kako u uređenje prostora tako i u nabavku sve potrebite medicinske opreme. Bolnica posjeduje centralni razvod medicinskih plinova koji su neophodni prilikom liječenja većine pacijenata oboljelih od Covida s obzirom na to da im je potrebna dodatna primjena kisika. Završena je energetska obnova bolnice, a još od 2013. godine bolnica je bez barijere za nepokretne pacijente. Iako je već u prvom valu pandemije bolnica bila izuzetno dobro opremljena, pristigle su joj i brojne donacije što privatnih što pravnih osoba.

 

Dr. Šimić je naglasio kako će našička bolnica nastaviti pružati skrb osim Covid pacijentima i svim ostalim pacijentima, odnosno svim gravitirajućim korisnicima.

-U bolnici će se sve vršiti postupno. Za sada će se omogućiti obavljanje svih pretraga i zahvata koje bolnica i inače pruža svojim pacijentima. Ukoliko bude potrebno povlačit ćemo i sve rezervne položaje koje posjedujemo u sklopu bolnice. U sklopu bolnice postoje i rezervni prostori u kojima se mogu obavljati potrebiti zahvati. Postoji dogovor s KBC-om Osijek, ukoliko dođe do potpunog popunjavanja svih posteljnih kapaciteta u Našicama, naši liječnici će moći obavljati operativne i sve ostale zahvate u prostorima KBC-a Osijek – rekao je Šimić te naglasio kako će se u skladu s razvojem situacije donositi i nove odluke.

Dr. Šimić osvrnuo se i na bolničke kadrove.

Broj djelatnika je nikad veći, bolnica je kadrovski popunjena. Trenutno brojimo 71 liječnika među kojima su i specijalisti te uži specijalisti, a uskoro ćemo novim natječajem zaposliti još 5-6 liječnika. Uz njih u bolnici radi preko 200 medicinskih sestara. Također, u slučaju bolovanja, postoji još dovoljan broj naših djelatnika na Zavodu za zapošljavanje koji su se spremni odazvati pozivu našičke bolnice- istaknuo je Šimić.

S obzirom na prihvaćanje ove izuzetno odgovorne uloge koja će zahtijevati dodatne organizacijske napore i zalaganje te konkretno obavljanje zahtjevnih zadataka od strane zdravstvenog osoblja, medicinskih sestara, tehničara, liječnika, ali i svih drugih osoba koje budu sudjelovale u liječenju pacijenata, doći će i do dodatnog financijskog opterećenja bolnice i dodatnih troškova u smislu lijekova, potrošnog materijala, zaštitne opreme. Bit će potrebno i dodatno podizanje plaća bolničkih djelatnika, plaćanje prekovremenih sati, ali i dodataka za rad sa zaraznim bolestima, rekao je Šimić i istaknuo kako će bolnica to sve skupa svojim djelatnicima i omogućiti.

-Svi znamo da je ovih dana u tijeku izglasavanje i donošenje rebalansa državnog proračuna i donošenje proračuna za 2021. godinu i vjerujemo da će naš trud i rad biti prepoznat. Uz jednu izdašniju financijsku podršku na koju računamo od strane Vlade RH, Ministarstva financija i Ministarstva zdravstva vjerujemo da će našička bolnica uspjeti svim svojim djelatnicima osigurati kratkoročno ali dugoročno lijekove, potrošni materijal, ali i naknadu za sve ono što oni čine za naše korisnike-izjavio je Šimić.

Pročitajte još