Dodjela Green City nagrada

green14_6_2012

13. lipnja 2012. u dvorani Tucman u Zagrebu dodijeljene su nagrade za najbolja dostignuća po pitanju očuvanja okoliša

U sklopu Green City Projecta pokrenuta je akcija „Zeleni korak“ u kojoj je sudjelovalo  102 osnovne škole iz cijele Hrvatske, ukupno je prikupljeno 332 823  tone starog papira i 1285,5 kg PVC vrećica.

Pet osnovnih škola koje su sakupile najviše starog papira pozvane su na dodjelu Green City nagrada gdje su im uručena priznanja te nagrade za dostignuća koja su ostvarili po pitanju očuvanja okoliša.

Naša škola prikupila je najveću količinu starog papira u Hrvatskoj, ali smo po učeniku prikupili 29,143 kg, te smo stoga osvojili 5. mjesto. U ovoj akciji prikupili smo 17 690 kg starog papira i 120, 8 kg PVC vrećica.

Akcija „Zeleni korak“, osim osvještavanja javnosti o važnosti ekološki odgovornog djelovanja, povod je za podsjećanje i motiviranje građana na ekološki odgovornu kupnju, a ima i humanitarni cilj.

Naime, u skladu s politikom održivog razvoja i društvene odgovornosti, dm je sav prihod od prodaje platnenih torbi u ožujku i travnju investirao u kupnju uređaja ˝Krijesnica˝ i donirao ga školama pobjednicima akcije.

Krijesnica je  izvorni hrvatski proizvod koji se spaja na bilo koju vrstu fluorescentne cijevi te tako omogućuje uštedu električne energije veću od 50 posto, te  osigurava učenicima tijekom boravka u školi da imaju osvjetljenje najsličnije sunčevom svjetlu koje je potpuno zdravo za oči.

 Također, na svečanoj dodjeli nagrada partner projekta PBZ Card uručio je vaučere American Expressa za jednodnevni izlet u Hrvatsku u organizaciji putničke agencije PBZ Carda

 Partneri ove vrijedne akcije su: Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska gospodarska komora, dm i PBZ Card.

Na dodjelu nagrada i priznanja iz naše škole išli su ravnateljica Slavica Zrilić, Leopoldina Vitković, voditeljica Učeničke zadruge, Smilja Dragojlović, razrednica 5.razreda, Ksenija Orešković, razrednica 1.a razreda, te učenici Luka Šaško i Marko Šaško predstavnici 5.a razreda koji su sakupili najviše PVC vrećica, Dora Uremović i Tomislav Hrčka, predstavnici  3.a razreda koji su sakupili najviše starog papira.

Cijelu akciju podupirale su  i brojne javne osobe koje su gostovale u sklopu organiziranih programa: Lana Klingor, Ines Preindl, Marko Lasić – Nered, Masimo Savić, i drugi.

 Ovim putem se zahvaljujemo svim učenicima, roditeljima i građanima koji se redovito odazivaju našim ekološkim akcijama tijekom cijele godine. Uz njihovu svesrdnu pomoć u ovoj školskoj godini naša škola, OŠ Dore Pejačević sakupila je 59 2600 kg starog papira, 120 kg PVC vrećica i preko 100 kg otpadnih baterija.

Ovim ekološkim akcijama zaštitili smo okoliš, zadovoljili načelo održivog razvoja i ono što je najbitnije odgojili našu djecu da brinu o okolišu, da brinu o svojoj budućnosti.

Voditeljica Učeničke zadurge 

Leopodina Vitković, prof.

Pročitajte još