Našice – Seminar o multiploj sklerozi

Našice  - Seminar o multiploj sklerozi

U Hotelu “Park” u Našicama održan je seminar u organizaciji Saveza društava multiple skleroze Hrvatske. Skupu su prisustvovali oboljeli od MS-a, članovi njihovih obitelji, gradonačelnik Našica mr. Krešimir Žagar, ravnatelj Opće županijske bolnice Našice dr. Hrvoje Šimić, predstavnici udruga Fizioterapeut i osoba s invaliditetom te Centra za socijalnu skrb, predsjednica Društva multiple skleroze Osječko-baranjske županije Tatjana Softa i dopredsjednik Saveza društava multiple skleroze Hrvatske Bojan Blažević.

 

predavanje23 4 3aGlavni cilj Savez i općenito ovakvih skupova je umrežavanje sa svim pružateljima zdravstvenih i socijalnih usluga odnosno sa organizacijama civilnog društva kako bi svojim članovima omogućili što bolju skrb i kvalitetu života. Gđa. Tatjana Softa je u svom govoru izdvojila jedan od projekata koji provodi Društvo multiple skleroze OBŽ, a to je pomoć u kući najteže oboljelima, međutim izrazila je žaljenje što na našičkom području nema osobnih asistenata, na čemu bi svakako trebalo poraditi.

{gallery width=300 height=199}Slike_tekstovi/2013/4mjesec/23/v2{/gallery}

Ravnatelj OŽB-a Našice dr. Hrvoje Šimić rekao je kako mu je osobito drago zbog održavanja ovog seminara, na koji su kao predstavnici naše bolnice došli neurologinja dr. Marina Hlavati i on sam kao fizijatar te ravnatelj bolnice.

„Opća županijska bolnica dosta ulaže u prostor, opremu i kadrove kako bi pružili što bolju zdravstvenu skrb oboljelima u našem gradu i široj okolici. Osim tih ulaganja, upravo odjeli neurologije i fizikalne medicine najviše sudjeluju u dijagnostici i liječenju od multiple skleroze, koju još nazivaju i bolešću tisuću lica, pošto ju je teško i dijagnosticirati, ali i liječiti. Moram napomenuti da sudjelujem i u radu kluba Reuma, gdje se izvan bolničkih prostora susrećem s oboljelima od MS-a. Tako jedna naša oboljela sugrađanka u sklopu kluba i projekta „Fitnesom do zdravlja“ vježba i pokazuje jako dobre rezultate, jer je jedan od terapijskih postupaka upravo stalno i uporno vježbanje, tj. aktivacija živaca i živčano–mišićnog sustava. Obzirom da sam i predsjednik Lions kluba Našice mogu reći da smo simbolično pripomogli putem Udruge osoba s invaliditetom Našice i to nekoliko djece čije podatke smo dobili iz njihovog registra te smo pomogli sugrađanki oboljeloj od multiple skleroze.“ – izjavio je dr. Hrvoje Šimić. Također je dodao da što se tiče našičke bolnice za ovu godinu je već odobren projekt, koji će biti financiran od županije i to u iznosu od 1,5 mil. kn. , a radi se o tome da će se napokon ukinuti i posljednje barijere za nepokretne i invalidne osobe u bolnici, tj. izgradnja dizala koje će povezati ostatak bolnice s odjelima fizikalne medicine i psihijatrije, sanitarni čvorovi te platforma za transfer invalidnih i nepokretnih osoba.

Našice  - Seminar o multiploj sklerozi

Skupu je prisustvovao i gradonačelnik Našica mr. Krešimir Žagar koji je također izrazio zadovoljstvo i čast što je Savez odabrao upravo Našice za održavanje ovog okupljanja, tj. direktan pristup ljudima na terenu i izlazak pred svoje članove. Od nekih 15 članova na našičkom području naglašeno je kako neki već neko vrijeme ne plaćaju članarinu, što je, kako ističe gradonačelnik, i razumljivo s obzirom na lošu materijalnu situaciju i njihovo narušeno zdravlje. Oni od ovog sastanka očekuju pomoć u socijalnom, ali i zakonodavnom smislu. „Osobno smo u nekoliko navrata imali direktan kontakt s oboljelim osobama, pošto je Grad putem socijalnog programa materijalno ili financijski pomogao tim obiteljima da lakše prevladaju životne teškoće. Jedna od pomoći je bila i mjesečne naravi plaćanjem režijskih troškova, pošto oni sami nisu u stanju stvarati dostatne prihode za svoju obitelj. Druga vrsta pomoći je bila plaćanje troškova liječenja. Treći način je bio direktno preko Društva multiple skleroze kojima smo pomagali u troškovima i djelovanju te financiranju kotizacija, a predložiti ćemo im i moguće rješavanje članarina onih koji si to ne mogu priuštiti. Bilo bi izvrsno kad bi se i u Našicama osnovala podružnica društva, jer, nažalost, oboljelih ima sve više, a na taj način bi Grad još više mogao pomoći.“ – rekao je za kraj gradonačelnik Žagar. 

{gallery width=300 height=199}Slike_tekstovi/2013/4mjesec/23/v3{/gallery}

 

{module Banner – Felga}   {module Banner – Wash&Go}

Pročitajte još

This will close in 8 seconds