LPR „Mimoza” Đurđenovac u petak obilježava Dan ružičaste vrpce

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEČlanovi LPR „Mimoza” Đurđenovac obilježit će 09. 10. 2020. (petak) Dan ružičaste vrpce u centru mjesta. U skladu s epidemiološkom slikom i preporukama simbolično će obilježiti taj dan dijeljenjem ružičastih vrpci te promotivnih letaka o prevenciji raka dojke.

I u ovim vremenima kada je naglasak na epidemiji sars covid 2 virusa ne smijemo zaboraviti na maligne bolesti, njihovo rano otkrivanje, prevenciju i liječenje. Pozivamo građanke da se odazivaju na nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke uz njihov slogan „Bezbroj fotografija, ali samo jedna snimka koja život znači” upozoravaju da mamografskim pregledom i ranim otkrivanjem može se na vrijeme liječiti i spasiti život.

 

Svake godine u RH oboli oko 2700 žena od raka dojke te je treći maligni uzrok smrti u žena nakon kolorektalnog raka i raka pluća. Nažalost, statističke brojke ukazuju da između 700 i 800 žena umire od raka dojke. Prevencija raka počinje samopregledom dojke, ultrazvukom i mamografijom. Najčešće obolijevaju žene iznad 50 godina, a 1% karcinom se javlja i kod muškaraca. Ovaj dan obilježava se samo jednom godišnje, ali svijest o brizi o svom zdravlju treba biti svaki dan.

 

Foto: arhiva

Pročitajte još